Dumitru Hărădău: FRT și Simona Halep dezvoltă tenisul din România

21.07.2017

BRD Bucharest Open 2017 a trecut de jumătatea sa și este vremea pentru primele concluzii.

Pentru Dumitru Hărădău, președintele turneului de la București, lucrurile sunt foarte clare: "Federația Română de Tenis reușește o mare performanță organizând, iată, pentru al patrulea an la București și reușește să influențeze performanțele jucătoarele din România la cel mai înalt nivel. Sunt atât de puține federații în lume capabile să organizeze un asemenea turneu, care presupune costuri uriașe și eforturi incredibile din partea tuturor celor implicați în organizare. Toată această această implicare vine în cea mai bună perioadă pentru tenisul românesc și este strâns legată de performanțele Simonei Halep în tenisul mondial. Turneul de la București scoate în evidență faptul că tenisul românesc are, în acest moment, câteva generații excepționale. În afara de echipa Fed Cup, arhi-cunoscută pentru toți iubitorii de tenis din România avem, în acest moment, rezultate interesante obținute de Ana Bogdan și Mihaela Buzărnescu, fete extreme de talentate capabile, oricând, să facă saltul în echipa națională a României.

Iar viitorul se prezintă cum nu se poate mai bine. Avem o generație consistentă de jucătoare care, deși nu au trecut de 20 de ani, au rezultate care impresionează.

Să nu uităm că pentru prima oară în cariera lor, Jaqueline Cristian și Elena Gabriela Ruse au câștigat un meci pe tabloul principal al unui turneu WTA, iar acest lucru s-a întâmplat tocmai la București.

Victorie importantă și pentru Georgia Crăciun, în calificări".

"Într-un moment aparte pentru tenisul românesc vreau să scot în evidență lucruri esențiale pentru viitorul acestui sport", a mai spus Dumitru Hărădău, care are câteva sfaturi vitale: "Familia tenisului trebuie să înțeleagă că atunci când copiii vin la tenis, etapele de formare sunt clar stabilite. Adresându-mă în special părinților îmi doresc ca ei să înțeleagă că jucătorii se formează în grup, totul începe ca o joacă, iar copiii nu au nevoie, în această fază, de antrenor personal, de psiholog și nici de mental coach. Antrenorii trebuie să înțeleagă și ei că până la 13 ani se pun bazele tehnice, până la 16 ani, cele tehnico-tactice, iar la 17-18 este timpul să se lucreze pentru putere, forță și rezistență musculară.

În fine, campionii, dacă nu au coach atunci, evident, au nevoie să apeleze la un mental coach pentru a ajunge în faza în care sunt capabil, singuri, să-și controleze emoțiile.

Fluxul de formare a jucătorului de mare performanță presupune 10-15 ani în care trebuiesc respectate ca lumea toate etapele.

Astăzi nu se mai poate forma campionul întâmplător".