Simona Halep s-a întors în România: ”Ziua aceasta o să rămână în istorie pentru totdeauna. O româncă a fost numărul unu mondial în tenisul feminin”

09.10.2017

Simona Halep a rescris istoria tenisului feminin mondial,  devenind prima jucătoare din România care ajunge pe locul 1 WTA, rezultat ce ne așează printre puținele națiuni din lume aceasta care au avut, vreodată, un jucător și o jucătoare pe primul loc în ATP și WTA.

Performanța excepțională a Simonei a fost apreciată cum se cuvine, la revenirea în țară fiind așteptată în Salonul oficial al Aeroportului Henri Coandă de Ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, de George Cosac, președintele Federației Române de Tenis de familie și prieteni și de zeci de ziariști, reporteri și cameramani.

Copleșită de această primire, Simona și-a găsit cu greu cuvintele.

''Visul meu a devenit realitate și mă bucur că acest lucru se întâmplă pentru noi, pentru români, că ziua aceasta o să rămână în istorie pentru totdeauna, că o româncă a fost numărul unu mondial în tenisul feminin. Mă bucur că eu sunt acea persoană. Bineînțeles că vreau să le mulțumesc tuturor celor care au lucrat cu mine timp de 22 de ani deja. Mă simt cam bătrână, dar nu sunt. Le mulțumesc antrenorilor, oamenilor celor care m-au susținut necondiționat și bineînțeles familiei mele, care a crezut întotdeauna că o să ajung aici unde sunt acum. Mă bucur că sunt acasă și această zi va rămâne pentru totdeauna în sufletul meu'', a fost prima declarație a Simonei într-o lungă conferință de presă, ocazie cu care a explicat și ce a simțit după ce a învins-o pe Ostapenko: ''După ce am câștigat cu Ostapenko și am ținut în brațe acel nr. 1, atunci am realizat că într-adevăr s-a întâmplat și chiar sunt numărul unu mondial. Nu a fost deloc ușor, presiune a fost mereu și am resimțit-o foarte tare, Bineînțeles că mi-am dorit de fiecare dată când am jucat. La Roland Garros a fost primul moment în care aș fi putut să fiu nr. 1 și să câștig și turneul de Grand Slam, dar nu s-a întâmplat. Însă nu am renunțat, am continuat să cred că se va întâmpla. Am muncit chiar mai mult, iar meciul de la US Open (pierdut cu Maria Shrapova,n.a.) pot să zic că m-a ajutat mai mult, mi-a dat multă încredere. Am muncit mai mult pe teren să fac acest vis realitate chiar în Asia, unde nu am jucat mereu bine, dar aici s-a întâmplat''.

Ce se schimbă pentru Simona după această superbă performanță? Marea noastră campioană susține că nimic: ''Nu se va schimba absolut nimic, cred că va fi din ce în ce mai greu, sunt momente în care o să fie și mai greu ca până acum, însă această zi cu siguranță mă va ajuta să ajung și mai sus. Îmi doresc să câștig un turneu de Grand Slam și să mă mențin cât se poate de mult pe locul 1, dacă se va putea''Pentru bcei care sunt curioși cum ajungi cel mai bun din lume, Simona Halep are și "rețeta": "Au fost mulți ani de când am început tenisul, și multe greutăți, sacrificii, însă sâmbătă când am ținut acel număr unu în brațe, am uitat tot. Nu pot să spun că am avut o viață grea, o carieră grea, am avut multe momente dificile, însă când apar succesul și împlinirea profesională se schimbă tot, și se cam uită. Nu este ușor cred că pentru nimeni să urmărească meciurile mele, însă eu simt tot timpul susținerea tuturor, chiar și a celor care mă critică. În unele momente sunt foarte buni și le mulțumesc și lor''.

În fine, cu puține zile rămase până la Turneul Campioanelor, Simona Halep vrea să profite din plin de aceste momente de odihnă și relaxare: ''Vreau să mă bucur două zile, să mă odihnesc și apoi înapoi pe teren și la Singapore. Nu cred că aș putea să am presiune mai mare decât am avut săptămâna trecută, la fiecare meci. Dorința de a ajunge nr. 1 a fost mult prea mare, și un pic m-a copleșit în finală. Nu cred că voi avea presiune, bineînțeles îmi doresc foarte mult să fac o treabă bună, dar trebuie să mă și bucur de ce am realizat până acum''.

Marius Dunca: ”Îți mulțumesc din suflet din partea tuturor românilor”

Evident încânta de prezența Simonei Halep, o mare campioană a sportului românesc, domnul Marius Dunca, Ministrul Tineretului și Sportului a avut un mesaj impresionant, foarte apreciat de noua lideră WTA: ''Te felicit pentru rezultatul extraordinar. Te felicit pentru întreaga carieră, pentru seriozitate, determinare, profesionalism și pentru dragostea pe care o ai față de țară. Îți mulțumesc din suflet din partea tuturor românilor, pentru ce ai realizat pentru această țară. Ești prima în lume. Ai demonstrat că nimic nu este imposibil, că prin muncă, prin consecvență, poți să fii prima, ești prima în lume, ești prima în inimile noastre, îți urez succese și realizări în toate turneele. Ești un model pentru țara noastră, ești un model pentru tineri și vei rămâne un model și în istorie, pentru generații întregi''.

George Cosac: ”Simona, ca nr. 1 mondial, o să meargă la fiecare turneu cu un obiectiv clar: am venit să câștig”

Președintele FRT, George Cosac, un foarte bun jucător de tenis, știe foarte clar ce se va întâmpla cu Simona din acest moment, și are un sfat valoros: ”''Ea acum deschide tabloul de concurs și obiectivele ei ar trebui să fie extrem de realiste. Dacă până acum erau îndrăznețe, acum ea trebuie să meargă cu un obiectiv foarte clar: sunt nr. 1 și am venit să câștig. E clar că toată lumea vrea să bată nr. 1 și nimeni nu va avea de pierdut în fața ei, de acea sunt convins că se va pregăti mult mai bine, mai ales pe plan psihologic''.

Ilie Năstase: ”A spus că dacă e să fie numărul 1, o să fie, și uite așa a fost. Asta înseamnă ambiție”

Pentru Ilie Năstase, primul român care a ocupat vreodată locul 1 în lume, și primul nr. 1 din istoria ATP, performanța Simonei este una excepțională și se declară impresionat de faptul că s-aținut de cuvânt: ''Ea știe cel mai bine ce are de făcut. A spus că dacă e să fie numărul 1, o să fie, și uite așa a fost. Asta înseamnă ambiție. Nu trebuie să-i facem teze, trebuie să joace normal. Cred că noi și presa punem presiune pe ea, dar ea nu are nicio problemă. Vreau să-i felicit pe antrenorii români că au reușit să dea doi nr. 1, dar și pe părinții ei care au ajutat-o''.