Gala Tenisului Românesc. Simona Halep, cea mai bună jucătoare în anul 2017. Premii speciale din partea FRT pentru performanțele deosebite

09.12.2017

Pentru tenisul românesc anul 2017 a fost unul dintre cele mai bune din istoria acestui sport în România, cu performanțe excepționale, de la copii și junior, și până la sportivii profesioniști.

Să nu uităm că 2017 este anul în care, pentru prima dată în istoria WTA, o jucătoare din România a urcat pe locul 1. Și încă stă acolo, iar Simona Halep, căci despre ea este vorba, are de gând să mai stea multă vreme.
Desemnată cea mai bună jucătoare de tenis din România, și premiată la "Gala Tenisului Românesc 2017" de președintele COSR, Mihai Covaliu. 

"A fost un an foarte, foarte frumos pentru mine, nu am de ce să mă plâng. Chiar dacă a fost cel mai greu, a fost în același timp și cel mai frumos an. Mă bucur că am putut să ajung pe locul 1. E tot ce mi-am dorit, sper să fie bine și de acum încolo. Nu știu cât de greu va fi să mă mențin pe primul loc. În ianuarie voi lua startul ca lider mondial. Dar sper să fiu relaxată, să mă gândesc numai la ce am de făcut și nu la presiunea pe care o să o simt. Pentru că o să fie presiune. Trebuie numai să mă bucur și să muncesc și mai mult de acum încolo", a spus Simona pe scena amenajată la Fratelli Lounge & Club.

Și, parcă pentru a demonstra încă o dată cât de bun a fost acest an pentru tenisul românesc, trebuie să spunem că nu mai puțin de șase jucătoare din România se vor afla pe tabloul principal la Australian Open 2018, situașia care, crede Simona: "Înseamnă foarte mult pentru noi. Arătăm că se poate, indiferent de țara din care vii. Sper ca acest lucru să motiveze și junioarele, să aibe mai multă încredere în ele și cât de curând să urce și ele în top".

Un alt premiant al serii a fost Marius Copil, singurul român din Top 100 ATP, preformanță reușită chiar în acest an.
"În proporție de 90% pot spune că sunt mulțumit de anul acesta. Mi-aș fi dorit să termin anul pe 74, dar nu pot să fiu supărat că am intrat în primii 100 de jucători. Am avut mai mult constanță anul acesta. Am început pe 220 în lume și am ajuns până pe 74 la un moment dat. Mă simt din ce în ce mai bine, anul viitor am un țel mult mai mare, vreau să intru în top 50. Prima parte din an este pe hard, suprafața mea preferată, așa că pot începe cu rezultate bune și să tind spre top 50", a spus Copil, care a terminat anul pe locul 93 mondial, singurul român între primii 450 din ATP, și care și-ar fi dorit câțiva compatrioți în prima parte a clasmentului mondial: "La băieți trecem printr-o perioadă mai grea, cred că sunt doar eu în primii 500 la simplu. Nu m-am uitat exact, dar e trist să știu că la simplu nu mai e niciun român în spatele meu. Mi-ar fi plăcut să avem mai mulți jucători aproape de top 100, așa ne-am fi ajutat unii pe alții".

Un premiu special, pentru " Contribuția adusă tenisului românesc", a fost primit de Ilie Năstase și Ion Țiriac. Preocupat în continuare de binele tenisului românesc, pentru care pune mult suflet, Ilie Năstase a făcut o "radiografie" rapidă a acestui atât de iubit sport în România. "Simona Halep este numărul 1 mondial și sperăm să stea cât mai mult acolo. Eu i-am spus că o să-i fie greu, pentru că toate vor dori să o bată pe ea. Trebuie să fie atentă la fiecare meci. Înseamnă mult că avem 6 fete pe tablou la Australian Open. Păcat că nu avem și la băieți. Hai, nu șase, dar măcar 3 era bine să avem. E un ciclu, înainte aveam la băieți, acum avem la fete. Sperăm să avem la un moment dat și la fete și la băieți în același timp. A fost un an bun totuși pentru tenisul românesc, dar din păcate, noi, la federație ne certăm. Ce-o să facem când nu vom mai avea un sportiv numărul 1 mondial?".

George Cosac: "2017 a fost cel mai bun an pentru tenisul românesc"

Reales președinte al Federației Române de Tenis, Gerge Cosax este un președinte foarte mulțumit de ceea ce s-a întâmplat cu tenisul românesc în 2017, și crede că tocmai se încheie cel mai bun an din istorie: "Poate fi considerat cel mai bun an ca și performanțe. Sigur, în perioada '73 Ilie Năstase era pe primul loc, însă nu mai știu exact care erau cele mai mari performanțe... însă cred că în ansamblu 2017 este cel mai bun an din istoria Federației Române de Tenis. Dacă în ultima perioadă ne-am obișnuit cu performanțele Simonei Halep, ale Irinei Begu, Monicăi Niculescu sau Soranei Cîrstea, iată că anul acesta a venit din urmă cu rezultate de excepție Mihaela Buzărnescu. La masculin, după rezultatele lui Horia Tecău și Florin Mergea, iată că la simplu Marius Copil a intrat anul acesta în top 100. Dar ce e important e că avem doi debutanți la echipa de Cupa Davis, Nicolae Frunză și Bogdan Borza, doi tineri care au un potențial deosebit".

Pentru că preșdintele COSR, Mihai Covaliu, a onorat această Gală, George Cosac s-a referit puțin și la programul "Samurai 2020" pentru JO de la Tokyo, fiind convins că Simona este "în cărți" pentru medalii: "Simona este o posibilă câștigătoare a unei medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În mod normal ar trebui să intre în programul "Samurai". Toți sportivii cu șanse la medalii vor intra în programul acesta. Este bine însă că după foarte mulți ani COSR se apleacă și asupra tenisului. În ultimii doi ani sportivii noștri au reușit să primească burse de la COSR și e normal, pentru că și tenisul a contribuit la prestigiul țării noastre peste hotare".

LISTA PREMIILOR SPECIALE ACORDATE DE FRT

1. Cea mai bună jucătoare din România - SIMONA HALEP

2. Cea mai bună performanță masculină la dublu în 2017 - HORIA TECĂU

3. Cea mai bună performanță feminină la dublu în 2017 - MONICA NICULESCU

4. Cea mai bună ascensiune feminină la simplu în anul 2017 - MIHAELA BUZĂRNESCU

5. Cea mai bună ascensiune masculină la simplu în anul 2017 - MARIUS COPIL

6. Cel mai bun junior desemnat de Tenis Europe în anul 2017 - NINI GABRIEL DICA

7. Cea mai bună performanță la FOTE 2017 - NICHOLAS IONEL

8. Câștigătoarea turneului românesc WTA BRD Bucharest Open 2017, simplu și dublu - IRINA BEGU

9 .Debutanți în Cupa Davis -VASILE ANTONESCU, DRAGOȘ DIMA, NICOLAE FRUNZĂ și BOGDAN BORZA

10. Contribuția adusă tenisului românesc - ILIE NĂSTASE și ION ȚIRIAC

TOP 10 CLUBURI DE TENIS DIN ROMÂNIA

1. CS DINAMO BUCUREȘTI

2. AS TENIS CLUB BUCUREȘTI

3. AS CS AS CLUB POLITEHNICA

4. LPS-CSS CONSTANȚA

5. CD SPORTUL STUDENȚESC

6. CSM BUCUREȘTI

7. CLUB SPORTIV MAMAIA IDU

8. CSA STEAUA BUCUREȘTI

9. CS SPORT 4 FUN TIMIȘOARA

10. AS CS TENIS MASTERS