România - Rusia 2-3. Victoriile României, reușite de Ana Bogdan și Jaqueline Cristian. Naționala noastră va juca în play-off-ul pentru menținerea în Grupa Mondială a Fed Cup

08.02.2020

România a ratat calificarea la Turneul Final al Fed Cup, programat între 14 și 19 aprilie la Budapesta, fiind învinsă la Cluj-Napoca de Rusia.

Primul meci al zilei a doua a întâlnirii de Fed Cup dintre România și Rusia, din calificările pentru Turneul Final de la Budapesta a început, din păcate, cu o înfrângere pentru Naționala noastră, rusoaica Ekaterina Alexandrova impunându-se după un meci foarte disputat, cu 7-5, 3-6, 7-5 în fața Anei Bogdan. După acest rezultat Rusia trecea din nou la conducerea meciului, în condițiile în care, după prima zi scorul era egal, 1-1.

Jaqueline Cristian intră pe teren pentru cel de-al patrulea meci de simplu, în locul Gabrielei Ruse, care nu se simțea prea bine, iar jucătoarea de doar 21 de ani reușește rezultatul carierei. Compatrioata noastră o învinge cu 7-5, 6-3 pe Veronika Kudermetova, o jucătoare clasată cu aproape 160 de locuri mai sus în WTA, dar clasamentul nu a contat deloc pentru Cristian care, susținută incredibil de impresionantul public din Sala Polivalentă din Cluj-Napoca a reușit un meci perfect. 

"M-am simţit foarte bine la meciul de simplu, am intrat foarte hotărâtă. M-am bucurat mult de joc şi de şansa pe care am avut-o şi am crezut în ea până la capăt", avea să declare Jaqueline despre această victorie, cea de-a doua a României în Sala Polivalentă de la Cluj-Napoca, victorie cu care România a egalat,victorie care însemna că echipa care urma să meargă, în aprilie, la Budapesta, printre cele mai bune 12 echipe din lume, avea să fie decisă de meciul de dublu.

Așadar, la scorul de 2-2, după o pauză de o jumătate de oră, pentru că Jaqueline a jucat și în meciul de dublu, alături de Gabi Ruse, a început întlnirea decisivă, dar scorul final avea să fie unul trist pentu noi. Jaqueline Cristian și Gabriela Ruse au fost învinse cu 6-3, 6-2, de perechea Anna Kalinskaya/Anna Blinkova și, astfel, Rusia, va merge la Turneul Final de la Budapesta, iar România va juca, în 17 și 18 aprilie 2020, un play-off pentru a rămâne în Grupa Mondială a Fed Cup by BNP Paribas.

Jaqueline Cristian: "Ne-am dorit foarte mult victoria (...) dar nu a fost să fie ziua noastră"

"A fost un meci foarte intens, ne-am bucurat foarte mult să fim acolo. Atmosfera a fost foarte bună, am intrat motivate... probabil că la mine s-a simţit un pic şi oboseala. Adversarele au jucat foarte bine, au început chiar bine meciul, nu putem să ne reproşăm ceva. Au ridicat mult nivelul şi până la urmă a fost o luptă care s-a încheiat bine pentru ele. Noi ne-am dorit foarte mult victoria şi chiar am dat tot ce am putut noi mai bun, dar nu a fost să fie ziua noastră.
Încă sunt în stadiul de procesare a tot ceea ce s-a întâmplat azi. Au fost foarte multe emoţii, multe trăiri, o experienţă total nouă. M-am bucurat foarte mult după victoria la simplu, după aceea mi-am dorit foarte mult la dublu... Ne pare rău că am pierdut cu 2-3 şi nu s-au legat lucrurile. Dar am învăţat foarte multe din ziua asta. Plec de aici cu o încredere foarte mare şi sper să revin în echipa de Fed Cup"
, a declarat Jaqueline Cristian la finalul unei zile foarte lungi, sentimentele ei fiind împărtășite și de Gabriela Ruse: "M-am simţit bine pe teren azi, ca întotdeauna cu Jaqueline. Aşa cum am spus după victoria din semifinalele BRD Bucharest Open că ne dorim foarte mult să fim în echipa de Fed Cup... se pare că am reuşit. Iar eu cred că am făcut o treabă bună în condiţiile date. Jaqueline a jucat foarte bine azi, la fel şi Ana. Ea a fost foarte, foarte aproape, dar nu a reuşit să câştige. Noi însă suntem unite, ne dorim să jucăm din ce în ce mai bine şi, de ce nu, să formăm din nou o echipă. Sincer m-am simţit foarte bine azi la dublu, deşi dimineaţă nu eram bine şi tocmai de asta i-am spus să fie pregătită să joace. Mă bucur că am avut ocazia de a juca meciul decisiv. Nu a fost să fie, am avut foarte multe şanse, le-am jucat bine. Ele au jucat bine însă.... am fost super aproape. Îmi pare foarte rău că nu am reuşit să producem surpriza. Nu mai am cuvinte.
Mi-a plăcut extrem de mult ce s-a întâmplat zilele astea aici. M-am simţit extraordinar de bine la Cluj. Dacă voi fi în echipă data viitoare cred că o să mă descurc mult mai bine".

Ca o concluzie, căpitanul Florin Segărceanu crede că ce am văzut în aceste două zile la Cluj-Napoca reprezintă viitorul acestei echipe: „I-aş fi dat o bere celui care îmi zicea înainte de meci că se va încheia 2-3. Sigur, întotdeauna speri şi pregăteşti echipa foarte bine, încerci să iei cele mai bune decizii. Dar uitându-ne la clasamentul rusoaicelor, ştiam valoarea lor, ştiam de Alexandrova în ce formă e... deci ştiam că o să fie dificil să facem un meci strâns. Dar acest lucru s-a întâmplat. A fost foarte aproape să se întâmple o minune, pentru că cred că era o minune dacă România reuşea să câştige acest meci. Eu le mulţumesc fetelor, o felicit pe Jaqueline pentru felul în care a jucat, cu curaj. Nu s-a relaxat, nu s-a speriat... deci pentru mine finalul acestei întâlniri e foarte mulţumitor, chiar dacă nu am reuşit să câştigăm. Am venit cu 3 jucătoare noi în echipă, 2 dintre ele au jucat şi cred că e o experienţă foarte bună pentru ele. Sunt jucătoare tinere, au 21 de ani şi reprezintă viitorul acestei echipe. Pentru mine a fost un meci care mă bucură. Pentru echipă, pentru cele 2 jucătoare care au jucat în premieră, au făcut şi surprize... Ele reprezintă generaţia viitoare, amândouă joacă foarte bine dublu, sunt un cuplu sudat. Din acest motiv am mers pe această variantă, mai ales că înainte de venirea la Cluj ele câştigaseră un turneu împreună. Sunt mulţumit de această întâlnire... normal că îţi doreşti să câştigi, mai ales când se ajunge la 2-2 după victoria fantastică reuşită de Jaqueline în faţa unei jucătoare numărul 38 în lume... Atunci începi să visezi, dar acea minune nu s-a întâmplat".
Fără să se scuze, Florin Segărceanu a explicat și motivele care au stat în spatele schimbării făcute pentru meciul de dublu: "Am luat decizia de a schimba echipa de dublu în ultima clipă. A fost o decizie oarecum forţată pentru că Raluca Olaru avea o contractură şi a venit să ne spună că nu este 100% fizic pentru acest meci. Aşa că a trebuit să luăm o decizie foarte rapidă. O decizie dificilă, dar la un meci o asemenea miză dacă nu eşti 100% apt fizic e mai bine să faci un pas în spate. Ceea ce s-a şi întâmplat, pentru că Raluca a acceptat situaţia. Echipa Raluca Olaru - Irina Bara era cea pe care o pregătisem din punct de vedere tactic, dar atunci o formulă cu Irina Bara şi Jaqueline sau Gabi era una dificilă. Legat şi de partea pe care joacă şi de felul în care s-au antrenat. Noi aveam două variante de dublu clare, Olaru-Bara şi Ruse-Cristian. Jaqueline venea după un meci foarte bun, era încrezătoare, şi-a dorit mult să joace acest meci de dublu şi din acest motiv am apelat la această variantă. Ştiu că vor fi comentarii, dar uneori se întâmplă aceste lucruri. Jucătorii se mai accidentează, au probleme şi undeva trebuie să găseşti o formulă. Eu unul sunt foarte mulţumit şi cred că cele două reprezintă o formulă la dublu pe viitor. Şi mă bucur că am avut 3 debutante la Fed Cup, îmi pare rău că nu a jucat şi Irina Bara, ar fi fost o experienţă bună pentru ea. Acum e supărată, o înţeleg, dar uneori echipa este echipă şi din punctul de vedere al meu, al antrenorului, trebuie să găseşti formula cea mai bună. Aşa am crezut noi, aşa am făcut, acum mergem înainte".

România - Rusia 2-3

Gabriela Ruse - Ekaterina Alexandrova 1-6, 4-6;

Ana Bogdan - Veronika Kudermetova 6-3, 6-7(5), 6-1.

Ana Bogdan - Ekaterina Alexandrova 5-7, 6-3, 5-7

Jaqueline Cristian - Veronika Kudermetova 7-5, 6-3

Jaqueline Cristian/Gabriela Ruse - Anna Blinkova/Anna Kalinskaia 3-6, 2-6