Informații utile despre OUG privind unele măsuri economice și fiscal bugetare de diminuare a impactului economic în contextul răspândirii virusului COVID-19

21.03.2020

În atenția membrilor afiliați

În cursul zilei de astăzi, 21 Martie 2020, au fost publicate în Monitorul Oficial două Ordonanțe de Urgență prin care Guvernul a instituit anumite măsuri de diminuare a impactului major în contextul răspândirii virusului COVID-19.

Astfel:

  • Prin OUG privind unele măsuri economice și fiscal bugetare publicată în MOf 230/20.03.2020, art X alin. 10 s-a stabilit că pe durata stării de urgență federațiile sportive și cluburile sportive care dețin certificat de identitate sportivă și a căror activitate este afectată direct prin măsurile dispuse de autoritățile publice pentru prevenirea și combaterea pandemiei determinate de infecția cu coronavirusului COVID-19 beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile de utilități - electricitate, gaze naturale, apă, servicii de telefonie și internet, precum si de amânare la plata chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social sau sediu secundar!

Mențiuni: Criteriile pe baza cărora sunt stabiliți beneficiarii acestei măsuri se stabilesc prin hotărâre a Guvernului! Până în prezent nu a fost publicată nicio astfel de hotărâre.

În urma aplicării acestei măsuri, cluburile sportive NU vor fi scutite de plata cheltuielilor menționate, ci doar NU li se vor aplica penalități pentru plata întârziată.

 

  • Prin OUG pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului COVID-19 a fost reglementată subvenția statutului privind indemnizația șomajului tehnic. Statul va asigura un venit de minim 75% din salariul aferent contractului individual de muncă sau contractului de activitate sportivă, suma fiind plafonată la nivelul a 75% din câștigul salariul mediu brut pe economie, care conform Legii nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat este de 5.429 lei.

Mențiuni: Subvenția se aplică exclusiv contractelor de activitate sportivă încheiat cu persoanele prevăzute de art. 67¹ alin. (1) lit. a)-c) din Legea nr. 69/2000 privind educația fizică și sportul.

Pentru a putea beneficia de subvenționarea șomajului tehnic în situația contractelor individuale de muncă, cluburile sportive trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute în OUG.

Toate măsurile menționate mai sus vor fi valabile exclusiv pe durata Stării de Urgență.