Tenisul, printre sporturile care își reiau activitatea de la 15 mai. Măsurile speciale anunțate de MTS

13.05.2020

Tenisul este printre sporturile individuale din România care, începând cu data de 15 mai, își pot relua activitatea, dar în condiții speciale, potrivit unui anunț făcut azi de ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț-Marian Stroe.

Astfel, potrivit unui nou Ordin comun al MTS și MS, publicat în data de 19 mai 2020 pe site-ul oficial al Ministerului Tineretului și Sportului, ”Măsurile prevăzute mai jos descriu cadrul în care sporturile individuale în aer liber pot fi practicate după data de 18 mai 2020. Acest cadru este valabil exclusiv pentru activitățile sportive care se pot practica individual, în grupuri nu mai mari de 3 persoane și în aer liber”.

În cazul în care disciplinele sportive sunt practicate în aer liber, dar în interiorul unor baze  sportive, administratorii acestor baze trebuie să ia măsuri pentru ca următoarele condiții să fie îndeplinite:

 

MĂSURI SPECIFICE TENIS LA SIMPLU

 

1. Pe un teren de tenis este permis accesul a cel mult trei participanți (2 jucători, 1 antrenor/medic etc.)

2. Nu este permis accesul pe teren al copiilor de mingi.

3. Schimbarea terenurilor nu este permisă.

4. În măsura în care este posibil, jucătorii își vor marca propriile mingi și le vor folosi doar pe acestea la serviciu. La sfârșitul meciului, strângerea mingilor se va efectua doar cu ajutorul tuburilor special  concepute  sau  cu  ajutorul  altor  echipamente  care nu implică un contact direct cu pielea jucătorilor.

 

MĂSURI GENERALE

 

a) Bazele să fie împrejmuite;

b) Fiecare punct de acces să fie păzit;

c) Să se facă triajul epidemiologic al participanților la activitatea sportivă și măsurarea temperaturii corporale la intrarea în baza sportivă;

d) La accesul în bază, sportivii vor fi trecuți pe un tabel nominal, pentru a  facilita  ancheta epidemiologică, în cazul descoperirii unui caz de infectare cu SARS-Cov 2;

e) Accesul să fie permis numai în funcție de capacitatea bazei, pentru a evita aglomerația, pe bază de programări prealabile, calculate în așa fel încât să se permită suficient timp între utilizatori pentru dezinfectarea spațiului;

f)  Accesul  spectatorilor  în  bazele  sportive  nu  este  permis. Prin excepție, minorii pot avea ca însoțitor o singură persoană adultă;

g) Nu  va  fi  permis  accesul public la spațiile care prezintă risc epidemiologic semnificativ (dușuri, saună, vestiar, sală de fitness, sală de masaj, sală de mese (etc.)

h)  Este permisă funcționarea automatelor de distribuire a alimentelor, a băuturilor răcoritoare și a cafelei, iar conducerea bazei sportive are obligația de a asigura dezinfectarea acestora în mod regulat;

i)  Fiecare bază va avea asigurată cel puțin o cameră suplimentară (spațiu de izolare), care să nu comunice  cu  celelalte  spații  definite,  pentru  cazul  în  care  o  persoană  prezintă  în  timpul antrenamentului/al  lucrului  simptomatologie  COVID-19. Utilitatea  acesteia este  aceea  de  a izola aceste persoane care prezintă simptome până la un consult de specialitate /evacuare.

j) Dacă o bază sportivă nu poate îndeplini cumulativ condițiile de mai sus, aceasta va rămâne închisă.

 

MĂSURI CARE PRECED ANTRENAMENTUL

 

1. Orice antrenament trebuie să fie precedat de o procedură de auto-evaluare. Simptomele comune ale îmbolnăvirii de COVID-19 sunt: tuse, febră, dificultate în respirație(creșterea frecvenței respiratorii), cu debut  brusc. Alte  simptome care pot apărea sunt: nas  înfundat, secreții  nazale  fluide,  dureri în  gât, dureri de cap, dureri musculare, diaree, stare de oboseală. Persoanele care prezintă unul sau mai multe dintre  aceste  simptome  sau  l-au prezentat în ultimele două săptămâni trebuie să urmeze procedurile descrise de autoritățile sanitare și să nu părăsească locuința pentru a se antrena;

2. Deplasarea către și de la locul de desfășurare a antrenamentului trebuie să se facă respectând toate măsurile de protecție dispuse de autorități;

3. La locul de antrenament trebuie să fie pregătite măsuri pentru igienizarea și/sau dezinfectarea mâinilor și a echipamentului sportiv (de exemplu, gel hidroalcoolic dezinfectant).

 

CONDIȚII DE ANTRENAMENT GENERAL VALABILE

 

a) Se permite practicarea activităților sportive doar pe terenuri  în  aer  liber.  Desfășurarea activităților în săli, baloane presostatice sau alte structuri închise este interzisă.

b) Pe tot parcursul antrenamentului, trebuie să fie păstrată o distanță de siguranță față de celelalte persoane care ar putea să fie prezente. Această distanță este de cel puțin 2 metri în perioadele de repaus și de cel puțin 6 metri în perioadele de activitate fizică intensă, pentru a ține cont de faptul că particulele de transpirație ori salivă se pot transmite pe distanțe mult mai mari în acest context.

c) Este interzis scuipatul în spațiul de antrenament.

d) Este permisă, cu condiția  respectării  tuturor  măsurilor  de  distanțare  socială  și  igienă personală, pregătirea fizică generală în  aer  liber (stretching,  elemente din școala alergării, exerciții de echilibru și orientare spațială din gimnastică, exerciții cu propria greutate, exerciții de tehnică și tactică individuală prin reprezentare mentală a adversarului sau a unei situații specifice de luptă/joc, execuția tehnică/tactică de tip box cu umbra, aruncarea la coș/poartă fără minge etc.).

e) În cazul sportivilor de performanță, care sunt asistați de antrenor și alți specialiști, distanța de siguranță trebuie păstrată inclusiv în timpul ședințelor tehnice. În  cazul  în  care  medicul  sportiv este de față, el trebuie să poate echipamentul de protecție pe tot parcursul interacțiunii directe cu sportivul.

f) Echipamentul  sportiv  (de  exemplu: bicicleta, racheta  de  tenis, arcul  etc.) trebuie să fie folosit exclusiv de o singură persoană sau să fie dezinfectat complet înainte de a trece de la un sportiv la altul.

 

CONDIȚII DUPĂ ANTRENAMENT

 

1. Echipamentele sportive trebuie dezinfectate cu atenție după fiecare folosire;

2. Îmbrăcămintea folosită în timpul antrenamentului trebuie pusă direct într-o sacoșă închisă ermetic, urmând ca după aceea să fie spălată la o temperatură de peste 80 grade Celsius;

3. Tratamentul de refacere (fizioterapie, kinetoterapie) trebuie făcut cu respectarea precauțiilor: este de preferat să fie făcut doar de persoanele care au absolută nevoie. În orice moment, în afara personalului medical esențial, în zona de fizioterapie /kinetoterapie trebuie să fie prezentă o singură persoană. Personalul medical trebuie să fie dotat cu echipament de protecție personală.