Daniel Dobre, Directorul "Concord Iași Open 2020", despre cel mai mare turneu de tenis din România: "Implicarea unui investitor privat, un lucru extraordinar pentru tenisul românesc”

26.08.2020

Daniel Dobre, pe care toată lumea îl cunoaște drept unul dintre cei mai mari antrenori de tenis ai României, a acceptat provocarea de a deveni Director de turneu la "Concord Iași Open", cel mai mare turneu ATP organizat acum în România și unul dintre cele mai mari turnee din această parte a Europei.

Vorbim despre un turneu ATP Challenger 100 (aceasta însemnând că 100 de puncte ATP va primi campionul) dotat cu premii totale în valoare de 88.520 de euro, de două ori mai mult decât un alt turneu ATP Challenger organizat în România, cel de la Sibiu.

Disputat la Iași, în perioada 14-20 septembrie 2020, pe terenurile Bazei Sportive Ciric, bază pusă la dispoziție de Primăria Iași, într-un parteneriat cu organizatorii acestei competiții, turneul va beneficia din plin de experiența acumulată de Daniel Dobre, experiență care reiese și din  interviul acordat site-ului oficial al Federației Române de Tenis:

- Domnule Dobre, cum este această trecere de pe terenul de tenis, acolo unde sunteți antrenor, în funcția de Director de turneu, practic cel care trebuie să se ocupe de toate detaliile pentru a se organiza impecabil o asemenea competiție?

- Este adevărat că, în premieră, voi fi Director de turneu, la prima ediție a Challenger-ului ATP "Concord Iași Open 2020", cel mai mare turneu de acest gen din țară și din sud-estul Europei și, în perioada respectivă, chiar cel mai mare turneu de această categorie din Europa. Este un turneu ATP Challenger cu premii de aproape 89.000 de euro, un turneu care premiază câștigătorul cu 100 de puncte ATP. Este o șansă pentru mine să mă folosesc de experiența acumulată în turneele la care am participa alături de sportivii mei și am învățat ce presupune organizarea unui astfel de turneu, și cât de mare este efortul pe care trebuie să-l depui.

- Este prima ediție a acestui turneu ATP Challenger, cel mai mare din România. De ce la Iași?

- "Concord Iași Open" este un turneu care s-a născut din dorința unui antreprenor privat, mare iubitor de tenis, de a pune Iașul pe harta tenisului mondial, dorință îndeplinită, iată, și cu ajutor din partea Federației Române de Tenis și din partea Primăriei Iași, cea care pune această frumoasă bază sportivă la dispoziție. Efortul principal, însă, este al firmei Concord Service Center, care dă și numele acestui turneu, și al directorului acestei companii, Andrei Oriță. Este o premieră pentru Iași și sper să ne ridicăm la nivelul așteptărilor jucătorilor, și la nivelul așteptărilor noastre, pentru că ne dorim să fie ceva deosebit, de care să se vorbească peste tot în lume.

- Este o perioadă bună pentru acest turneu? Cum este el văzut în actualul context al Pandemiei de Coronavirus COVID-19?

- Ne-a schimbat puțin planurile această Pandemie, pentru că turneul era programat inițial în luna mai, acum se va juca în septembrie. Apoi, așteptam ca un număr cât mai mare de români să se bucure de tenis de calitate, acum suntem nevoiți să jucăm fără spectatori, dar trebuie să reținem cel mai important aspect, și anume că acest turneu se joacă. Într-o perioadă în care zeci, sute de turnee din întreaga lume sunt anulate. Este extraordinar de important că se organizează acest turneu, că se organizează în România și alte importante turnee internaționale de juniori. Nu foarte multe țări au avut capacitatea să organizeze astfel de turnee. Iar noi am respectat măsurile de prevenție, Federația a ținut foarte mult ca toate regulile să fie respectate, iar eu, care am tot participat la turnee în țară în ultima perioadă, am văzut că organizatorii au respectat recomandările Ministerului Tineretului și Sportului și ale Ministerului Sănătății. Este foarte important să fim precauți în continuare, mai ales că vine și sezonul de iarnă și sperăm să avem aceeași deschidere și încredere din partea MTS ca să ne putem desfășura activitatea.

- Cât de puternic, din punct de vedere sportiv, va fi acest turneu, și ce înseamnă el pentru jucătorii români?

- Luni s-au închis listele de înscrieri, iar pentru acest nivel de turneu participarea este foarte puternică. Ultimul jucător de pe listă este, cred, locul 180 ATP, ceea ce înseamnă că vom avea parte de un turneu foarte puternic. Dar, cel mai important lucru pe care trebuie să-l reținem este că acest turneu este orientat, în primul și-n primul rând, către jucătorii români, așa cum a și intenționat, de la început, Andrei Oriță.

- Și mai concret...

- Mai concret, vorbim de cele trei Wild-card-uri pe tabloul principal, acordate deja unor români, toți tineri foarte talentați. Este Cezar Crețu, un junior ieșean foarte talentat, apoi este Nicholas David Ionel, și el undeva în jurul locului 500 ATP, deja câștigător de turnee ITF, deși are doar 17 ani, și, bineînțeles, Filip Cristian Jianu, la 18 ani ai săi, al doilea cel mai valoros jucător român al momentului, după Marius Copil, locul 400 ATP, deja component de bază al echipei de Cupa Davis a României. Apoi, un Wild-card în calificări va fi primit de Campionul Național al României U18, Campionatele Naționale desfășurându-se tot la Iași, pe aceeași bază, fiind organizate impecabil, iar pentru un al doilea Wild-card în calificări se va juca începând din acest week-end un turneu de precalificare dedicat doar jucătorilor români. Este un turneu care se anunță extraordinar și mă bucur că un privat s-a implicat în organizarea acestuia, evident și cu implicarea Federației, care vine cu experiența, cu know-how-ul, care gestionează relația foarte bună cu ATP, dar și cu implicarea autorităților locale.

- Și nu este singurul proiect...

- Este foarte adevărat. La inițiativa Federației, a domnului președinte Ioan Țiriac, pornind de la dorința domniei sale de a crea câteva Centre Regionale de Tenis în România, cu implicare lui Andrei, acest investitor pasionat, acum se pun bazele pentru un Centrul Regional foarte frumos în zona Iașului. Deja s-a semnat contractul de concesiune pentru teren și, la anul, pe vremea aceasta, ne putem aștepta să se joace tenis în Centrul Regional de la Iași. Iar planul domnului Țiriac nu se va opri aici. Probabil că vom avea 4-5 astfel de centre în toată țara. Totul se datorează, cum am mai spus, pasiunii unor oameni care sunt mai puțin preocupați de bunăstarea lor, și se gândesc mai mult la binele comunității. Această ideea a pornit de la întrebarea: ce pot eu, ca antreprenor, să dau înapoi comunității în care m-am dezvoltat și unde îmi desfășor activitatea. Iar sportul este o modalitate de a aduce sănătate și bine în mijlocul unei comunități, și profit de ocazie pentru a-i mulțumi lui Andrei, dar și autorităților locale, pentru implicarea lor în aceste proiecte.

- Ați antrenat și antrenați în continuare foarte mulți jucători români. Ce înseamnă pentru ei acest turneu de la Iași, și cât de importante sunt toate turneele internaționale organizate în România, de la juniori și până la seniori?

- Sunt nu importante, ci foarte importante. În primul rând că nu trebuie să pleci din țara ta, iar în această perioadă, în special, cu toate aceste restricții de călătorie, este cu atât mai important pentru toți jucătorii români. Apoi, costurile sunt mult mai mici pentru că ești acasă, și nu ai atât de multe cheltuieli de făcut. În fine, un alt avantaj, foarte important, este acela că primești Wild-card-uri. În acest moment îi este greu unui jucător român să intre pe tabloul principal al unui turneu de asemenea valoare. Federația Română de Tenis a subvenționat multă vreme aceste turnee internaționale importante pentru români și sperăm să o facă și în continuare dacă se va debloca acea finanțare din partea MTS. Acum câțiva ani, când eu eram Director sportiv la FRT, funcție pe care am reluat-o între timp, exista la Federație un buget de 280.000 - 300.000 de euro pentru aceste turnee, de la turnee pentru copii de 12 ani și până la seniori și senioare, iar acest lucru ar trebui să existe din nou pentru că ajutorul primit de jucătorii români este uriaș. Mulți dintre ei și-au făcut puncte aici, în țară, au urcat în clasament iar asta i-a ajutat mai departe în carieră.

- Revenind la "Concord Iași Open", ce presupune organizarea unui astfel de turneu, pe lângă cei aproape 89.000 de euro, banii pentru premii?

- Sunt mult mai multe cheltuieli, iar bugetul total este clar mai mare. Să nu uităm că toți jucătorii primesc cazare și masă. La fel și oficialii ATP, precum și alte persoane din staff, care se ocupă de diferite aspecte ale organizării. Apoi este transportul tuturor acestor persoane, și multe alte cheltuieli pe care vom trebui să le acoperim. Lucrurile se mișcă încontinuu la Iași, oameniisunt pasionați, foarte implicați, și trebui să-l menționez și pe Gabi Iftimoaie, cel care se ocupă de organizare din partea firmei Concord Service Center.

- Există vreo contribuție financiară a ATP pentru acest turneu?

- ATP și-a dat seama că este foarte greu pentru organizatori să susțină singuri turneele în această perioadă de criză, care este și financiară, nu numai de sănătate, și au oferit un ajutor nerambursabil care, în funcție de importanța turneului ajunge undeva până pe la 30.000 de euro, bani necesari ca să compenseze anumite pierderi și să te ajute să îndeplinești condițiile de prevenire a îmbolnăvirii cu COVID-19. Fac multe pentru organizatori cei de la ATP și acesta a fost și unul dintre motivele pentru care am ținut să organizăm acest turneu.

- Pe final, câteva gânduri despre turneul de la mijlocul lui septembrie...

- Sunt convins că turneul va fi un succes și îmi doresc mult ca toți jucătorii români, pentru care a fost gândit acest turneu în primul rând, să facă rezultate foarte bune.