Monica Niculescu: ”Promitem suporterilor că vom lupta până la ultimul punct pentru că ne dorim foarte mult să câştigăm acest meci

15.04.2021

FOTO: Cristina Hutu / Creative Fortitude

Irina Bara și Elisabetta Cocciaretto vor juca în primul meci al zilei de vineri, de la ora 15.30, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, în Play-off-ul Billie Jean King Cup.

Al doilea meci al zilei va fi cel dintre Mihaela Buzărnescu și Martina Trevisan.

Duminică, de la ora 14, ar trebui să se întâlnească Irina Bara și Martina Trevisan și Mihaela Buzărnescu - Elisabetta Cocciaretto, la simplu, respectiv perechile Monica Niculescu și Gabi Ruse, pentru România, și Giulia Gatto-Monticone și Jasmine Paolini, pentru Italia, la dublu.

La conferința de presă ce a urmat tragerii la sorți fete noastre s-au arătat optimiste înaintea unei partide care se anunță deschisă oricărui rezultat.

Monica Niculescu: " Avem o echipă frumoasă și le mulțumesc fetelor că au venit"

• "Simona Halep şi-a dorit foarte mult să fie alături de noi, din păcate, după cum se ştie, s-a accidentat la Miami. Mi-a scris, ne-a urat baftă. Se va uita la meciuri. Sper să aibă o recuperare uşoară. Contează foarte mult absenţa Simonei Halep. Noi ne-am dorit foarte mult să o avem în echipă, ea şi-a dorit la fel de mult să vină aici. Dar s-a accidentat, timpul a fost scurt, ea trebuia să vină aici duminică, dar nu a avut timp să se recupereze. A avut intenţia să vină, ştiţi că vine întotdeauna cu sufletul şi că îşi doreşte foarte mult să îşi câştige punctul tot timpul. Contează absenţa ei, dar asta e echipa, ne-am pregătit bine şi eu spun că avem o şansă", a spus Monica Niculescu, după care a adăugat: "Mă bucur foarte mult că avem o echipă frumoasă şi le mulţumesc fetelor că au venit. Promitem suporterilor că vom lupta până la ultimul punct pentru că ne dorim foarte mult să câştigăm acest meci. Meciurile vor fi echilibrate, vom juca împotriva Martinei Trevisan şi Elisabettei Cocciaretto... sunt jucătoare mici de statură, dar foarte luptătoare şi cu siguranţă îşi doresc foarte mult să facă treabă bună aici. Am avut rezultate foarte bune anul acesta şi eu zic că avem o şansă. Pentru că suntem hotărâte, ne dorim, ne-am antrenat foarte bine şi vom lupta. Suntem şi acasă, ne place foarte mult aici la Cluj, de fiecare dată ne-am simţit foarte bine aici, am fost tratate bine din toate punctele de vedere. Aşa că eu zic că avem o şansă bună vineri, vom vedea, dar eu spun că am o şansă bună".
• "Emoţii sunt, emoţii diferite faţă de cele de jucător. Eu am trăit însă puţin aceste emoţii când am jucat contra Marii Britanii la Constanţa (n.r. - în 2017, când căpitanul nejucător Ilie Năstase a fost eliminat de ITF). A fost o experienţă interesantă, am învăţat multe din acel meci. Am fost atunci pe bancă şi la Simona, şi la Sorana. Dar normal că am emoţii şi acum, îmi doresc foarte mult să câştigăm cu Italia. Eu voi încerca să îmi aduc energia în aceste meciuri, va fi diferit pentru mine de exemplu la dublu, dar cred că mă voi descurca. Mi-am dorit foarte mult să îmi ajut echipa şi cred că va fi interesant. Sper să fac o treabă bună. Propunerea de a fi căpitan am primit-o din partea conducerii Federaţiei Române de Tenis. Eram la Dubai, la turneu... m-am gândit câteva zile, dar mi-a plăcut foarte mult ideea pentru că suntem într-un moment dificil. Şi n-am putut să las echipa în acest moment. Eu vin tot timpul cu sufletul şi cu multă energie la Fed Cup. Iar propunerea a fost să fiu căpitan-jucător. Aşa că eu dacă trebuie intru şi joc. Am discutat cu fetele, iar ele au răspuns pozitiv, s-au bucurat, au zis că e o idee foarte bună", a afirmat ea.


• "Nu se schimbă relaţia mea cu jucătoarele acum. Am comunicat foarte bine cu ele săptămâna aceasta, am avut o atmosferă bună, cu veselie. Ne-am antrenat extraordinar, am încercat să facem şi câteva dubluri... pentru că eu am jucat cu fiecare la dublu. Şi ne-am înţeles foarte bine. Voi încerca să găsesc momentul bun, acolo pe bancă, să fiu atentă ce zic dacă sunt supărată... dar eu cred că mă voi descurca, pentru că am jucat mult dublu. Şi la dublu trebuie să vii cu idei, iar eu mereu încercam să fiu căpitan, ca să spun aşa", a precizat jucătoarea.
• "Am amintiri extraordinare din această sală (n.r. - Sala Polivalentă din Cluj-Napoca), întâlnirea cu Cehia când am jucat cu Irina şi am făcut acel meci minunat. Emoţiile au fost mari atunci... mie îmi place foarte mult să joc cu sala plină. Mă folosesc de energia suporterilor şi joc cel mai bun tenis al meu. Dar având în vedere că anul trecut am jucat aproape toate turneele fără spectatori suntem obişnuite şi pregătite. Vom avea echipa cu noi care ne va încuraja şi eu cred că va fi suficient. Ştiu că românii vor fi cu sufletul alături de noi, asta e clar. Fetele îşi doresc foarte mult victoria nu trebuie să le motivez. Vor să câştige şi să facă România mândră. Bineînţeles că au fost momente frumoase cu spectatori şi ne-am simţit extraordinar, dar aceasta este situaţia. Din păcate suntem într-o pandemie şi trebuie să respectăm regulile. Eu voi încerca să le dau din energia mea şi sper să fac o treabă bună. Mi-am pregătit şi un discurs pentru fete. Am studiat şi adversarele, deşi nu era nevoie prea mult pentru că le-am văzut la Miami, la Doha, la Dubai, le ştiu foarte bine. Am jucat şi contra italiencelor, deci le ştiu bine. Am deja un plan şi sper să iasă bine. Am muncit foarte mult să ajungem în Grupa Mondială şi îmi doresc foarte mult să rămânem aici".


Mihaela Buzărnescu: "Atât timp cât suntem o echipă unită şi ne susţinem sunt sigură că va fi foarte bine"


• "Mă bucur foarte mult că Monica este alături de noi şi în calitate de căpitan, nu numai ca jucătoare. Când am primit vestea asta pe email de la Monica... am citit de 4-5 ori pentru că nu înţelegeam dacă este vorba despre ea, dacă citesc bine, dacă ea e noul căpitan-jucător. Până la urmă am sunat-o şi mi-a confirmat şi am fost extrem de încântată. Pentru că suntem din aceeaşi generaţie, este o jucătoare foarte experimentată şi sunt sigură că ne va sfătui cel mai bine în această perioadă";


• "Este un pic diferit, pentru că noi suntem obişnuite ca atunci când vorbim cu un căpitan vorbim diferit ca atunci când vorbim cu un jucător. Şi mie mi s-a întâmplat deja. Simt că trebuie să vorbesc diferit cu ea ca şi căpitan, faţă de atunci când vorbesc cu ea ca jucătoare. E un respect diferit. Eu îmi respect toate colegele, toate jucătoarele, dar e un respect diferit faţă de un căpitan... Altfel vorbeşti... câteodată mă gândesc să vorbesc un pic mai distant, aşa, ca să nu cumva să deranjez. Dar Moni e foarte relaxată cu noi şi mereu încearcă să ne facă să ne simţim bine, nu ne simţim presate. Ştie ce să ne spună în orice moment";
• "Ea (n.r. - Niculescu) a stat mult timp alături de noi la turnee, ştie exact fiecare ce simte, cum simte, când simte. Dar orice căpitan ar fi fost sunt sigur că ar fi fost bine pregătit şi ar fi dat totul ca să ne simţim bine. Eu mă bucur că Monica a acceptat această provocare de a fi căpitan şi sper să fie cât mai mult timp şi jucătoare. Noi, jucătoarele niciodată nu cred că am fost întrebate înainte de a fi numit un căpitan... eu nu am fost contactată. Dar ştiu că aceste lucruri se discută între antrenorii federali şi colectivul din cadrul federaţiei. Noi, jucătorii, nu avem atribuţii de a lua decizii. Şi cred că e fair-play. Nu cred că suntem noi în măsură să decidem cine să fie căpitanul echipei de Fed Cup. Aceleaşi reguli sunt în toate ţările";
• "Ne bucurăm foarte mult că suntem aici şi că formăm o echipă. Încercăm din răsputeri să câştigăm acest meci. Vrem să dăm tot ce avem mai bun, de asta suntem aici. Gândim pozitiv, orice meci e foarte important şi greu în acelaşi timp. Dar atât timp cât suntem o echipă unită şi ne susţinem sunt sigură că va fi foarte bine. Eu sunt OK fizic, sunt pregătită să dau totul şi sper să vină o victorie în urma meciului meu".

Gabriela Ruse: "Vom da tot ce e mai bun pentru a câștiga"

• "Pe scurt ne dorim să câştigăm. Să jucăm bine şi să producem surpriza. Ultima dată când am jucat la Cluj au fost nişte momente grele şi emoţiile m-au copleşit. Dar de data asta va fi diferit, în primul rând pentru că nu avem spectatori în tribune şi totul este schimbat. Pot spune că am o mică experienţă şi ştiu cum să mă ponderez. Este o presiune pentru noi, jucătoarele care venim din spate, pentru a ajunge la nivelul celor de dinaintea noastră. Dar vom încerca să muncim şi să dăm tot ce avem mai bun pentru a câştiga".


• "Nu e un lucru bun pentru noi că nu o avem pe Simona Halep în echipă. Ea este cea mai importantă jucătoare a noastră. Însă vom încerca să ne descurcăm cu ce avem şi să nu ne mai gândim la lucrurile astea. Nu ştiu dacă venirea Camilei Giorgi (n.r. - absentă din echipa Italiei) ar fi schimbat ceva pentru noi, pentru că noi suntem pregătite să jucăm cu oricine".

Irina Bara: "Primul meci va fi puțin mai dificil pentru că este după ce se cântă imnul și sunt mai multe emoții"


• "Ne-am antrenat foarte bine în această săptămână. Atmosfera a fost una foarte frumoasă, ne simţim bine, suntem încrezătoare şi o să dăm tot ce putem pe teren, ca întotdeauna. Sperăm la un rezultat foarte frumos cu Italia. Întotdeauna este presiune în Fed Cup (n.r. - competiţie redenumită Billie Jean King Cup), pentru că toate ne dorim să câştigăm. Dar vom lupta până la ultima minge şi vom da tot ce avem mai bun pentru a câştiga în faţa Italiei. Ne place suprafaţa de joc, este un hard normal, adică nici rapid, nici lent. Ne-am acomodat şi ne simţim bine pe această suprafaţa".


• "Nu cred că există o onoare mai mare decât aceasta de a-ţi reprezenta ţara, mai ales să joci acasă. Întotdeauna mi-am dorit să fiu în echipa de Fed Cup şi să aduc victorii României. Primul meci va fi puţin mai dificil, pentru că este imediat după ce se cântă imnul şi atunci sunt mai multe emoţii. Dar sunt încrezătoare că ştiu să gestionez emoţiile foarte bine şi că o să mă descurc. Nu am jucat încă împotriva Elisabettei Cocciaretto, dar am studiat-o foarte bine, la fel ca şi pe celelalte componente ale echipei Italiei. M-am antrenat săptămâna aceasta pentru a juca împotriva ei şi pot spune că sunt pregătită. Ea, la fel ca şi mine, este mai mică de înălţime, se mişcă foarte bine, stă aproape de linia de fund şi este o luptătoare, la fel ca şi mine. Vom vedea mâine care are putere mai mare".