Mara Gae și Alexandru Coman, campionii României la categoria 16 ani

22.05.2021

Campionatele Naționale Individuale de vară ale categoriei U16 s-au disputat pe terenurile Centrului Național de Tenis al FRT, o bună ocazie de a-i vedea evoluând pe cei mai valoroși jucători ai României la această categorie de vârstă.

Proaspăt campion la categoria U18, Alexandru Coman, de la CS Dinamo București, și-a trecut în palmares și titlul de Campion Național U16, dar misiunea lui nu a fost una dintre cele mai ușoare.

Alex a avut un meci greu atât în semifinale, când a trecut cu 6-4, 4-6, 7-5, de Luca Preda, de la Asoc. TC Bright Constanța, cât și în finală, unde s-a impus cu 7-6(5), 6-3, în întâlnirea cu Matei Onofrei, de la CS Tenis Club Coreco Iași.

Finala mică, pentru locul 3, nu s-a mai disputat, ultimul loc pe podium fiind ocupat, astfel, de Teodor Știrbu, de la ATC Elite Tg. Jiu.

În turneul de simplu al fetelor, unul la fel de disputat, s-a impus tot o reprezentantă a CS Dinamo București, Mara Gae. Favorita cu numărul 3 a competiției a fost nevoită să revină în semifinale, după ce a pierdut primul set, pentru a se impune cu -6, 6-2, 6-0, în fața Elenei Bertea, pentru ca finala să o câștige în doar două seturi. A fost 6-3, 6-3, pentru Mara în finala mare cu Ștefania Bojică, de la Tenis Club 2000 București, pentru ca în finala pentru locul 3 să se impună Elena Bertea, de la CS Fortuna Brăila, 7-6(4), 6-2, cu Andrada Komarov, de la LPS Mircea Eliade București.


După titlul câștigat la simplu, Alex Coman și-a trecut în palmares un nou titlu de campion național, la finalul probei de dublu. Coman a făcut pereche cu Andrei Firaru, de la ATC Elite Tg. Jiu, cei doi fiind și favoriți principali ai probei, statut pe care l-au respectat din plin, reușind să câștige turneul fără să piardă vreun set. Cel mai dificil meci al lor a fost finala, în care s-au impus cu 7-6(6), 6-2, în fața perechii dinamoviste David Gheorghe/Cristian Marton.

În finala mică, pentru locul 3, s-au impus Luca Preda și Teodor Știrbu, 6-3, 7-6(4), în întâlnirea cu Robert Guna (Fire Tenis) și David Manu (Asoc. TC Sun).

În fine, turneul de dublu al fetelor, unul foarte interesant, a fost câștigat de o pereche care nu a fost pe lista capilor de serie, pereche formată din Ștefania Bojică și Iulia Ionescu (CS Dinamo București). Ele s-au impus în finală cu 6-3, 7-6(2), în fața unui alt dublu care nu a fost favorit, Sofia Bărbulescu (ACS Academia de Tenis Herăstrău) / Maria Stăncescu (AS CS AS Politehnica București). Finala mică în proba de dublu a fetelor nu s-a mai jucat, locul trei revenind perechii Daria Anghel (Asoc. TC Victor Hănescu) / Sophie Jurcă (CS Dinamo București), care a beneficiat de abandonul perechii Elena Bertea / Alexia Iulia Mărginean (CS Dinamo București).

Directorii de turneu ai ediției din acest an a Campionatelor Naționale Individuale de vară U16 au fost antrenorii federali Gabriel Moraru și Andrei Mlendea, iar brigada de arbitri a fost formată din Sebastian Sofronie, Cristi Dusa, Mihai Ghețu, Tudor Antonescu, Răzvan Dinicoiu și Vlad Dominteanu.