Transylvania Open 2021: Ana Bogdan, victorie importantă și calificare in turul doi. Alexandra Ignatik și Andreea Prisacariu se opresc în primul tur

25.10.2021

În primul ei meci după US Open, Ana Bogdan s-a întors la Cluj cu o victorie importantă. Ea a învins-o, 7-6, 6-4 pe Ivana Jorovic și merge în turul doi la Transylvania Open. Ana e prima jucătoare din România care obține biletele pentru setul doi.

Partida cu Jorovic n-a fost nici pe departe una ușoară pentru Ana. În primul set, Bogdan a trebuit să revină din urmă în multe rânduri, fiind condusă cu 3-1 și servind pentru a rămâne în set la 5-6. De fiecare dată, în aceste momente mai dificile, Ana și-a curățat jocul de greșeli și a reușit să-și impună propriul joc în fața unei jucătoare care a lovit curat, liber și foarte agresiv.

Odată ieșită din încercuirea de la 5-6, Ana nu s-a mai uitat în urmă: a dus primul setul în tiebreak și apoi a dominat în bună măsură până la finalul partidei. Tiebreak-ul a fost câștigat de Bogdan categoric iar setul doi a mers mult mai lin în direcția ei, fără să fie nevoie să revină din urmă, fără să se afle într-un pericol major.

Ana își așteaptă adversara, care se va alege dintre Emma Răducanu și Polona Hercog, meci programat să aibă loc mâine. Cu Emma, Ana nu a mai jucat până acum, iar pe Polona Hercog a întâlnit-o de două ori (1-1 la întâlnirile directe).

Anna-Lena Friedsam supraviețuiește unui meci epuizant cu Alexandra Ignatik

Anna-Lena Friedsam a câștigat un meci maraton cu Alexandra Ignatik, încheiat după două ore și 52 de minute de joc și se califică în turul doi la Transylvania Open. A fost 5-7, 6-4, 6-4 pentru nemțoaică, care a obținut această victorie revenind de la set și break, respectiv de la 2-4 în setul decisiv, plus multiple mingi de break salvate la 4-4. 

Așa cum au fost și primul meci al zilei – intens, dramatic, cu multă calitate – și întâlnirea dintre Alexandra Ignatik și Anna-Lena Friedsam a fost una spectaculoasă, cu multe răsturnări de situație. În cele din urmă a câștigat jucătoarea mai bine clasată și mai obișnuită cu astfel de meciuri intense. Pentru Ignatik, care se află într-o revenire de formă după mai multe accidentări și pauze, evoluția de astăzi e una încurajatoare. E o confirmare a faptului că lucrurile merg în direcția corectă, după un sezon – început în iunie – în care a câștigat 26 de meciuri, a jucat trei semifinale și o finală ITF și a urcat peste 100 de locuri în clasamentul WTA. 

Anna-Lena Friedsam, locul 137 WTA, continuă astfel turneul la Cluj și merge în turul doi, acolo unde o va întâlni pe favorita 8 Anhelina Kalinina, cea care a învins-o, 6-1, 6-1 pe Lesley Kerkhove.

Lesia Tsurenko trece testul Andreea Prisacariu

Andreea Prisacariu, aflată pentru prima dată pe un tablou principal WTA, a oferit o replică puternică mult mai experimentatei sale adversare, Lesia Tsurenko. Dar nu atât de puternică cât să obțină victoria. Lesia Tsurenko merge în turul următor la Transylvania Open după 7-5, 6-2 cu Prisăcariu, beneficiara unui wild card.

În ciuda eșecului, Andreea Prisacariu a lăsat o impresie foarte plăcută după acest meci. Evoluția solidă pe care a avut-o în fața  unei adversare atât de incomode precum Tsurenko ar trebui să îi dea mare încredere de aici încolo; e o experiență pe care o poate folosi în următorul sezon. 

Prisacariu nu e doar o jucătoare agresivă, care lovește plat, ci dă dovadă de știința jocului. Andreea nu are niște vulnerabilități evidente, care să sară în ochi; are un stil de joc dur și agresiv, care implică multe riscuri, dar în același timp are o viziune bună asupra jocului, asupra tenisului în general. Am văzut-o alegând să pună o scurtă impecabilă și surprinzătoare după un schimb de mingi aspru, am văzut-o apelând la slice-uri de rever sau forehand pentru a rupe ritmul. Sau am văzut-o ieșind din defensivă cu mingi înalte, încărcate de top-spin.

Faptul că știe ce să facă pentru a câștiga puncte – în feluri diferite – și își folosește agresivitatea în mod inteligent – atacă mingile potrivite, nu se bazează exclusiv pe forță pură – e un alt aspect promițător al jocului său. Cu ceva mici finisaje și cu o mai mare experiență la acest nivel, Andreea are toate șansele să devină o jucătoare relevantă a circuitului WTA. 

Până acolo, victoria aceasta este a Lesiei Tsurenko, care și-a folosit toată experiență pentru a depăși momentele dificile din partidă,  revenind de la 2-4 și 4-5 în primul set, ca apoi să recupereze un alt break în setul doi. Tenisul echilibrat, bazat pe consistență și contraatac al ucrainiencei a fost prea mult pentru Andreea. 

Tsurenko avansează, astfel, în optimile de finală, acolo unde o va întâlni pe Anastasia Gasanova.

FOTO și TEXT: www.transylvaniaopen.ro