Zi perfectă pentru Simona Halep și Jaqueline Cristian la Transylvania Open 2021

27.10.2021

Simona Halep, locul 18 mondial şi principala favorită la câștigarea turneului Transylvania Open, are parte de debutul perfect la turneul de la Cluj: 6-1, 6-2 cu Gabriela Ruse, în urma unei evoluții fără cusur. A fost a 15-a victorie consecutivă a Simonei în fața unei jucătoare din România. Și prima întâlnire directă dintre Halep și Ruse.

Revenită la un turneu organizat în România după o pauză de cinci ani, Simona a arătat o formă foarte bună: a fost dominantă, nu a avut ezitări, a lovit intens, aspru, dar și rotund, iar concentrarea pe care a arătat-o ne spune că Simona a are gânduri mari la Transylvania Open.

Primul set a fost controlat fără ezitare de fostul lider mondial, o Simona Halep care a început în forță și s-a distanțat repede la 5-0. A fost momentul în Gabi Ruse a reușit să puncteze pe propriul serviciu, dar setul a intrat imediat în contul Simonei.

Setul doi a fost mai echilibrat, Gabriela a fost mai proactivă, a rezistat mai bine în schimburile de mingi, însă eforturile ei au găsit toate răspunsurile potrivite de partea cealaltă a fileului, astfel încât deznodământul partidei nu a stat sub semnul îndolielii.

Simona Halep a închis meciul cu câteva puncte foarte frumoase, după o oră și 14 minute.

Ea va juca mai departe cu Varvara Gracheva, cea care marți a trecut de Andrea Petkovic. Simona nu a mai întâlnit-o până acum pe Varvara Gracheva (locul 81 WTA).

Jaqueline Cristian se califică în sferturile de finală. Victorie în doar două seturi cu Ajla Tomljanovic, favorita 5

Jaqueline Cristian o învinge, 7-6, 7-5 pe Ajla Tomljanovic, favorita 5 a turneului, după un meci foarte intens și se califică în sferturile de finală la Transylvania Open. Este al patrulea sfert de finală WTA al sezonului pentru Cristian, după Sankt Petersburg (WTA 500), Palermo (WTA 250) și Astana (WTA 250). 

În urma acestui rezultat, intrarea între primele 100 de jucătoare ale lumii este aproape certă pentru Jaqueline, care ar putea încheia anul în Top 100 WTA – o realizare importantă pentru cariera ei și un potențial salt de peste 50 de locuri reușit în acest sezon. 

Victoria cu Tomljanovic are o relevanță aparte din mai multe motive pentru Jaqueline. Pe de o parte, Jaqueline învinge o jucătoare clasată în top 50 pentru al doilea turneu la rând (la Tenerife, săptămâna trecută, a eliminat-o pe Tamara Zidansek, locul 33 WTA) și nu orice jucătoare. Ci jucătoarea care a avut un progres remarcabil în 2021 și a jucat sferturi de finală la Wimbledon. 

Pe de altă parte, mai important e maniera în care a obținut această victorie, având de fiecare dată răspunsuri la agresivitatea australiencei, revenind din situații complicate, păstrându-și calmul când a fost prinsă din urmă și arătând multă claritate în felul în care a jucat acele puncte mari, care îți câștigă, de fapt, aceste meciuri echilibrate. 

Jaqueline a avut un start de meci lansat, a urcat la 4-0 și 5-1, dar a fost rapid prinsă din urmă de Ajla, care a egalat-o. În cele din urmă s-a ajuns la tiebreak, unde Jaqueline a revenit de la 3-0, reușind să fugă cu setul după un final intens, echilibrat și cu multă calitate. 

Setul doi a fost și el marcat de același echilibru, dar în continuare Jaqueline a fost prima jucătoare care a făcut break-ul în set. Cu toate că a ratat o șansă mare la 5-4, când a servit pentru meci și nu a fructificat mingea de meci avută, Jaqueline a rămas calmă, deși s-a văzut din nou egalată; după egalare, și-a făcut serviciul și a mutat toată presiunea pe adversară, pe care a obligat-o să servească pentru a rămâne în meci. 

După un game maraton, cu cinci egalități și alte două mingi de meci ratate, Jaqueline avea să obțină victoria la a patra minge de meci. 

În turul următor, Cristian se va întâlni cu învingătoarea meciului Simona Halep – Varvara Gracheva. Cu Simona, Jaqueline nu s-a mai întâlnit până acum, iar cu Gracheva ar fi al doilea meci (1-0 la întâlnirile directe pentru Gracheva).

Irina Begu, Andreea Mitu și Irina Bara, victorii în turneul de dublu

Și în turneul de dublu toate cele trei românce care au intrat pe teren au câștigat. Irina Begu și Andreea Mitu fac pereche la acest turneu și au avut nevoie de doar două seturi pentru a trece de perechea Amina Anshba (RUS) / Anastasia Detiuc (CZE). A fost 6-4, 6-3, pentru compatrioatele noastre care se califică în sferturile de finală pentru o întâlnire 100% românească, adversare fiindu-le favoritele nr. 3, Monica Niculescu și Gabriela Ruse.

Tot în sferturi s-au calificat și Irina Bara și Ekaterine Gorgodze, din Georgia, care au învins cu 7-5, 6-2, o pereche din Germania, M. Barthel și A. Friedsam.

TEXT & FOTO: www.transylvaniaopen.ro