Simona Halep, în finala Transylvania Open 2021, după o nouă evoluție splendidă. Irina Bara va juca în finala de dublu

30.10.2021

Simona Halep avansează în finala Transylvania Open după o nouă victorie convingătoare și dominantă, 6-0, 6-1 cu Marta Kostyuk, obținută în doar o puțin peste o oră de joc. Este prima finală a sezonului pentru Simona, respectiv prima ei finală într-un turneu hard indoor din 2014 încoace, de la Singapore. 

Cu acest rezultat, Simona scrie o mică istorie pentru că e una dintre puținele jucătoare care timp de 12 ani neîntrerupți a jucat cel puțin o finală; prima ei finală WTA a fost reușită la Fes (WTA 250), în 2010. Iar 12 ani mai târziu, Simona va juca, la Cluj, a 40-a (!) finală a carierei. Până acum, bilanțul ei în finale e de 22 victorii și 17 înfrângeri. 

Simona merge în finală fără să cedeze vreun set în cele patru meciuri și arătând un nivel intimidant în absolut toate partidele pe care le-a jucat. Nu a pierdut mai mult de 4 game-uri pe set, iar per total, a cedat doar 12 game-uri cu Gabriela Ruse, Varvara Gracheva, Jaqueline Cristian și Marta Kostyuk. Asta, alături de evoluțiile în sine, de faptul că și-a pierdut serviciul doar o dată în turneu până acum, este una dintre cele mai clare dovezi a cum și cât a dominat Simona în această săptămână la Cluj. 

În această semifinală, Simona a fost de neclintit la serviciu (92% la punctele câștigate cu primul serviciu), la retur (un procentaj impresionant de 50% la punctele câștigate cu returul pe primul serviciu al adversarei și aproape 60% pe al doilea) dar și la jocul din teren, terminând meciul cu doar 12 erori neforțate (trei în primul set, nouă în al doilea). 

Pentru un nou titlu WTA, Simona o va întâlni pe Anet Kontaveit, favorita 2 a turneului. Va fi, așadar, o finală între primele două favorite și vom avea parte de un meci cu mize diferite. Simona și Anett se vor întâlni mâine pentru a patra oară, ultimele trei meciuri fiind câștigate de către Simona. Cele două au mai jucat la Miami 2017 (6-3, 6-0 Simona), Roma 2017 (6-2, 6-4 Simona) și Australian Open 2020 (6-1, 6-1 Simona).

Simona Halep: „Atunci când te simți ca acasă dai cel mai bun tenis al tău!"

Declarațiile Simonei Halep de după victoria din semifinale cu Marta Kostyuk (6-0, 6-1)

Despre prima finală din acest an

Este un lucru bun și mă bucur foarte mult pentru acest rezultat. A fost un an greu și vreau doar să mă bucur de ceea ce se întâmplă acum.

Dacă regretă că se termină sezonul

Este un pic păcat că se termină sezonul, dar rămân cu încrederea căpătată în această săptămâna. Voi intra în pauza competițională dorința de a fi și mai bună și vreau în luna ianuarie să fiu sănătoasă și gata de joc. Sunt bine, este un moment plăcut și trebuie doar să mă bucur de ceea se întâmplă aici.

Dacă găsește ce-i mai bun în jocul ei atunci când e accidentată

Da, se întâmplă mereu, pentru că nu te mai gândești prea mult la emoții, la miza meciului, ci doar cum să îți faci treaba și să fie bine. Nu m-am gândit la nimic, ci la doar ceea ce trebuie să fac și am fost foarte concentrată, foarte motivată și consider că m-am descurcat foarte bine.

Cum de îi funcționează serviciul atât de bine

Aici aveam cel mai mult de lucrat, la serviciu, ca să mă pot baza pe el în momentele difiiele ale jocului. Am discutat mult cu antrenorii mei și am hotărât să lucrez mai mult la acest aspect. Se pare că am progresat. Acum sper să pot să îl mențin așa, pentru că nu este ușor, nu am nici înălțime, nici putere foarte mare în braț. Îmi dă încredere! Faptul că pot să servesc așa pe parcursul unei săptămâni întregi înseamnă că am progresat cât de cât.

De când nu a mai jucat așa bine

De mult, pentru că nu am prea jucat. Nu vreau să mă bucur foarte mult de ceea ce se întâmplă acum, vreau doar să rămân concentrată, mâine va fi un meci foarte greu.

Presiune

Presiune există la fiecare meci, dar e o presiune frumoasă, nu e nimic negativ. Nu am nimic de pierdut, orice meci e bonus și orice oră pe teren e un mare plus pentru mine, așa o să privesc și meciul de mâine, dar există presiunea trofeului. Mi-l doresc foarte mult. Indiferent de rezultat consider că a fost o săptămână foarte frumoasă.

Problemele la spate

E mai bine, joc încă cu brâu, cu încălzitor și nu simt atât de tare durerea. Sunt mult mai bine decât în prima zi. Mă așteptam pentru că astfel de mici accidentări îmi trec cam în două-trei zile.

Cum intră în această stare de concentrare și intensitate pe care o aduce în special la turneele importante pentru ea

Cu experiență, am jucat foarte mute turnee importante, multe meciuri cu încurcătură emoțională mare. Aici nu mă simt atât de emotivă pentru că sunt acasă, nu am nici așteptări de la mine. Jocul s-a legat foarte bine. Îmi plac toate condițiile de aici, e un turneu frumos. Organizatorii sunt drăguți cu mine. Atunci când te simți ca acasă dai cel mai bun tenis al tău.

Irina Bara și Ekaterine Gorgodze, în finala probei de dublu după ce trec de Irina Begu și Andreea Mitu

După un meci intens, decis de un super-tiebreak, Irina Bara și Ekaterine Gorgodze se califică în finala probei de dublu la Transylvania Open. Ele au trecut de pereche Irina Begu/Andreea Mitu: 6-3, 2-6, 10-7. Bara și Gorgodze au avut o revenire fantastică în decisiv, cele două egalând întâi de de la 1-4 la 4-4, și apoi câștigând șase puncte consecutive de la 4-7 la 10-7.

Irina și Ekaterine demonstrează, prin acest rezultat, că se simte bine împreună și formează o echipă puternică. În urmă cu câteva săptămâni, la Karlsruhe (WTA 125), cele două au câștigat titlul după o finală contra echipei Mayar Sherif/Katarzyna Piter. Ele ajung astfel la șase victorii consecutive.

Pentru Irina, aceasta e prima ei finală WTA a carierei – un rezultat notabil, care o poate ajuta mult de aici încolo. Mai ales dacă reușește să transfere din încrederea și experiența acumulată și spre proba de simplu. În ce o privește pe Gorgodze, ea se califică în a doua finală WTA la dublu, după cea reușită în 2019, la Palermo (WTA 250). 

În finală, Irina și Ekaterine le vor întâlni pe Krunic/Pattinama Kerhhove, care au câștigat în meciul cu Dzalamidze/Juvan, 6-4, 7-5. Dzalamidze/Juvan sunt câștigătoarele Winners Open în proba de dublu și erau la două victorii distanță de a câștiga ambele turnee organizate în această jumătate de an în Cluj.

TEXT & FOTO: www.transylvaniaopen.ro