Polonia - România 4-0 în Billie Jean Cup 2022. Echipa gazdă se califică la Turneul Final. Declarațiile de final de meci ale românilor

16.04.2022


Două zile dificile pentru echipa națională feminină a României prezentă la Radom pentru a juca împotriva Poloniei în Calificările Billie Jean King Cup 2022.

Afectată de numeroase probleme medicale, echipa României nu a reușit să câștige niciun punct în fața unei echipe care a avut-o în componență pe Iga Swiatek, cea mai bună jucătoare din lume în acest moment, neînvinsă în 2022, locul 1 WTA și cu trei titluri în palmares în acest sezon.

De altfel, Swiatek a adus Poloniei două din cele patru puncte după ce a dispus de Mihaela Buzărnescu cu 6-1, 6-0, în prima zi și de Andreea Prisacariu, cu 6-0, 6-0, în ziua a doua.

Celelalte meciuri au fost mult mai disputate, chiar dacă victoria a revenit tot gazdelor. În ziua de vineri, în primul meci al acestei întâlniri, Irina Begu a jucat cu Magda Linette, poloneza reușind să se impună cu 6-1, 4-6, 6-2, iar sâmbătă, într-un al meci la fel de disputat, dublul polonez Mgdalena Frech / Alicja Rosolska a revenit după ce a pierdut primul set pentru a se impune în fața compatrioatelor noastre, Mihaela Buzărnescu și Andreea Mitu cu 5-7, 6-3, 10-5.

Dar iată ce au spus jucătoarele din echipe României și căpitanul Horia Tecău la conferința de presă care a pus punct acestei întâlniri:

FOTO: Cristina HUTU / Creative Fortitude

Horia Tecău

  • Cred că ar fi fost corect să fie (Andreea Prisacariu - n.a) acolo pe tabelă, mai prezentă, la cum s-a luptat. Ca și tactică, implicare și efort în meci, noi am aruncat tot ce aveam pe teren, inclusiv în meciul Andreei, inclusiv în meciul Mihaelei, dar Iga chiar este de departe cea mai bună jucătoare a momentului, a demonstrat asta și în aceste două zile. Dar, uitând-mă la partea noastră, mi-a plăcut mult efortul fetelor, și cum am comunicat și am încercat să găsim soluții. Au avut o atitudine incredibilă până la final, s-au luptat până la final și ca și căpitan este tot ce pot să îmi doresc.
  • Împreună cu echipa, după prima zi, se iau deciziile și se hotărăște și din punct de vedere al condiției fizice și din punct de vedere al meciului, al adversarei, și împreună am hotărât să joace Andreea astăzi, să o înlocuiască pe Irina. Irina a avut un meci foarte greu ieri, ați văzut că pe final de meci era istovită și nu a mai putut concura poate la un nivel la care ea este obișnuită. Vine după câteva săptămâni bune în State, în care sa antrenat, a jucat, a schimbat fusul orar, s-a întors .... Sunt mulți factori care au făcut-o pe Irina să fie un pic obosită ieri la meci și, în cadrul echipei, am luat această decizie.
  • Mă uit la lucrurile pozitive din week-end-ul acesta, e prima mea experiență ca și căpitan, am întâlnit o echipă tehnică, foarte sudată, care s-a adaptat foarte repede rolurilor și fiecare a știut foarte bine ce are de făcut și din punctul ăsta de vedere m-am bucurat că am putut să mă concentrez pe detaliile legate de fete, de meciuri, de strategie. Echipa care a fost prezentă s-a pregătit foarte bine, din prima zi de când am ajuns aici, până în ziua meciurilor a crescut nivelul de joc și am intrat în meciurile de vineri cu câteva zile de pregătire foarte bune. Într-adevăr, am întâlnit o echipă foarte puternică, poate cea mai puternică din câte s-ar fi putut, dar noi ne-am uitat la partea noastră, pe care am făcut-o cât de bine am putut și de-aia putem pleca de aici cu capul sus să mergem mai departe către următorul meci.
  • Și un lucru câștigat pentru echipă, în acest context în care s-au făcut atât de multe schimbări, ați văzut reveniri la echipă, ați văzut un debut, s-au creat oportunități pentru alte jucătoare și acesta este un lucru bun pentru viitorul ei și pentru tenisul românesc.

FOTO: Cristina HUTU / Creative Fortitude

Andreea Prisacariu

  • Am simțit o jucătoare foarte compactă, foarte solidă, mi-a plăcut mult, dacă priveam din afară, dar să simt pe propria piele a fost, așa, un duș rece de care aveam nevoie în carieră. De asemenea mă bucur mult că am fost convocată și că m-am prezentat pentru România așa cum fac de la 12 ani, și o să o fac în continuare. Din păcate, convocarea asta a însemnat și crucificarea mea, să zic așa, de către presa română, ceea ce e în regulă, dar eu merg înainte și cam atât am de spus.
  • Am pregătit meciul împreună cu echipa, împreună cu Horia, am avut o tactică pe care am încercat să o fac de la început până la sfârșit și mă bucur mult că am încercat... că nu mi-a ieșit asta-i parte a doua. Am căutat variația, o scurtă, un slice, pe sus, plat, toate variantele. În viitor, sigur o să devin mai puternică cu meciuri de genul acesta. Am intrat cu gândul să câștig și cred că asta este un plus mental pentru că, până la urmă, indiferent cu cine joci, asta trebuie să fie mentalitatea înainte de meci. Nu mă deranjează acel 0, să zic așa, tot ce văd eu aici este într-un mod pozitiv și cam asta a fost.

FOTO: Cristina HUTU / Creative Fortitude

Mihaela Buzărnescu

  • Am fost foarte aproape să aducem un punct și m-aș fi bucurat enorm fiindcă nu am jucat niciodată împreună, și a fost primul nostru meci împreună, iar eu nu am mai jucat dublu de foarte mult timp și m-am bucurat că ne-am adaptat destul de repede și ne-am ajutat reciproc. Comunicarea a fost bună, per total am simțit că jocul a fost ok, al nostru, împreună, Diferența s-a făcut puțin pe finalul meciului și mi-a părut rău fiindcă am crezut până în ultima secundă că vom aduce o victorie în această zi, tot timpul am fost pozitive și am luptat până la ultima minge. Mi-a plăcut foarte mult că Andreea a fost pozitivă, și tot timpul a avut această energie care a ajutat mult în acest meci. Pe de altă parte mi-ar fi plăcut și mie o victorie pentru că am auzit, la fel, niște comentarii precum că n-am adus până acum, în ultimii ani, un punct în cadrul Fed Cup-ului sau Billie Jean King Cup, și mi-ar fi plăcut mult să îl aduc. Dar știți cum e, de afară este foarte ușor să vorbești față de cum este pe teren și cum este în timpul unui meci. E o diferență foarte mare și lumea nu poate înțelege că noi trăim ce trăim, și știm foarte bine cât și cum ne pregătim și cât de multe sacrificii facem. Așa că, la finalul zilei, noi suntem mulțumite de noi și contează cel mai mult acest lucru și că am dat tot ce am putut la fiecare convocare, și la fiecare concurs pe care îl jucăm și separat. Mă bucur foarte mult că am avut ocazia să joc cu Andreea, și să joc și în partida de dublu, și sper că, în ciuda faptului că nu am adus punctul, au fost mulțumiți de evoluția noastră.

FOTO: Cristina HUTU / Creative Fortitude

Andreea Mitu

  • A fost neașteptată convocarea mea, luni seară am fost întrebată, marți am fost în avion. Am venit aici, astăzi am jucat și mă bucur că am intrat în teren și îmi pare rău că n-am adus punctul. Mă bucur să fac parte din nou din echipa României, m-am bucurat enorm să-l avem pe Horia pe bancă și sper să mai am ocazia să joc.