200 de sportivi din 25 de țări participă la ediția din 2023 a turneului Dr. Oetker Junior Trophy Bucharest

15.05.2023

Centrul Național de Tenis din București găzduiește, în perioada 13-21 mai 2023, cea de-a 11-a ediție a turneului Dr. Oetker Junior Trophy Bucharest, competiţie din circuitul Tennis Europe rezervată jucătorilor sub 14 ani, la care sunt prezenți peste 200 de sportivi din 25 de ţări.

"A devenit o tradiţie ca la mijlocul lunii mai cel mai puternic turneu pentru copii din sud-estul Europei să aibă loc la Bucureşti. Pentru copiii din România este extrem de important că pot juca acasă o astfel de competiţie şi pot obţine puncte importante pentru a urca în clasament şi a avea ocazia în viitor să participe la alte turnee şi astfel să avem alţi campioni care să ne bucure. Eu sunt sigur că şi la această ediţie vom avea meciuri disputate în care vom putea vedea pe teren viitori campioni. Aşadar, turneul este o bună rampă de lansare. Ar fi bine să reţinem participanţii la această ediţie pentru că peste 10-15 ani unii dintre ei vor fi liderii mondiali de la acea vreme. Parteneriatul cu Dr. Oetker este cel mai important parteneriat pe care Federația Română de Tenis îl are. Compania Dr. Oetker este implicată la toate nivelurile, de la Billie Jean King Cup (fosta Fed Cup), la turneele WTA, la competițiile Futures, la Summer Cup, la Winter Cup, la absout toate categoriile de turnee. Este extrem de important să ai un astfel de partener. În viitor vom auzi de nume grele ale tenisului, pentru că după cum bine știți, pe la această competiție au trecut Novak Djokovici sau Iga Swiatek, actualii lideri mondiali. Acum, lângă mine se află doi foști lideri mondiali, Cătălina Cristea (la juniori) și Ilie Năstase, primul numărul unu în circuitul ATP", a spus președintele Federației Române de Tenis, George Cosac.

Ioan Cozma, directorul general al sponsorului principal, compania Dr. Oetker, a afirmat: "Sunt foarte încântat că am reuşit să ne ţinem de cuvânt, adică ceea ce spuneam acum 11 ani înaintea primei ediţii. Atunci visam să facem un Petit As aici la Bucureşti, iar azi putem spune că acesta a devenit realitate. Turneul a ajuns la a 11-a ediţie şi de fiecare dată avem peste 200 de jucători din 25 de ţări care participă. Pentru că pe tablou sunt 125, însă ţinând cont de cei din calificări numărul trece de 200 de jucători, iar asta nu este uşor deloc. Bugetul turneului este acelaşi de anul trecut, însă ne străduim să menţinem aceleaşi standarde".

Prezent la conferinţa de presă, primul lider al clasamentului ATP, Ilie Năstase, a subliniat importanţa organizării turneelor pentru copii şi a investiţiilor în sport în general: "Dacă toţi premierii acestei ţări au spus că sportul nu e prioritar, înseamnă că suntem nebuni toţi. O să plătim de zece ori mai mult la sănătate dacă nu vom băga bani în sport acum. Să ne uităm la ţările civilizate, toate au investit foarte mult în sport şi asta se vede. Copiii lor sunt sănătoşi, merg drept, aleargă corect... ai noştri sunt graşi şi nici nu ştiu să alerge. De ce? Pentru că nu sunt învăţaţi. De asta e nevoie de investiţii în sport".

Irina Fetecău: "Mă bucur să mă aflu aici la lansarea celei de-a unsprezecea ediţii a acestui turneu prestigios, Dr. Oetker Junior Trophy. Este foarte important că avem an de an o competiţie de acest nivel dedicată copiilor. În primul rând pentru copii români care poate nu au mereu şansa de a merge în străinătate să joace turnee. Iar cu acest turneu au şansa să joace la nivel înalt chiar aici, la Bucureşti. Au fost nume mari care au jucat la acest turneu, cum este Swiatek, şi sunt convins că şi la această ediţie vom putea urmări mulţi jucători de perspectivă. Pentru că această competiţie este un punct de plecare pentru copii".

În cadrul conferinţei de presă, Federaţia Română de Tenis i-a premiat pe cei mai buni juniori români, Eva Maria Bulai şi Ştefan Szabo, aceștia primind Trofeul Tinerelor Talente 2023, iar directorul de turneu, Cătălina Cristea, a anunțat acordarea Trofeul Fair Play in memoriam Florența Mihai.

"Trofeul Florența Mihai este unul special pentru mine, deoarece și Florența a fost un om special pentru noi toți, cei din lumea tenisului", a spus Cătălina Cristea. "Vreau să mulțumesc și eu sponsorului principal, compania Dr. Oetker, dar și celorlalți sponsori, pentru susținerea acestui turneu. De asemenea, țin să le mulțumesc tuturor colegilor mei din Federație, fără de care nu am fi putut organiza un turneu de o asemenea amploare", a mai spus Cătălina Cristea.