Triumf al jucătoarelor din România la ediția 2023 a Trofeului Ion Țiriac Bistrița ITF 25K

24.08.2023

Prima ediție a Trofeului Ion Țiriac de la Bistrița, găzduită de GS TennisClub din localitate, a fost dominată de către jucătoarele din țara noastră, campioanele probelor de simplu și dublu fiind românce: Anca TODONI la simplu, respectiv Ilona GHIOROAIE/Oana SIMION la dublu.

Anca Todoni, legitimată la CSM Timişoara, a învins-o în finala turneului ITF de la Bistriţa pe croata Lucija Ciric Bagaric, scor 7-5, 1-6, 6-2, după două ore și 32 de minute. Este al doilea trofeu consecutiv câștigat de Anca Todoni, după cel cu premii tot de 25.000$ din Croația şi al patrulea din acest an.

În semifinale, Todoni, a şasea favorită, a învins-o pe Georgia Crăciun cu 7-5, 7-6 (8/6), după două ore şi 15 minute, iar croata Lucija Ciric Bagaric, a patra favorită, a dispus de Ilinca Dalina Amariei, a cincea pe lista capilor de serie, cu 6-3, 6-1. Amariei trecuse în sferturi de belgianca Sofia Costoulas, principala favorită.

Titlul la dublu a fost câştigat de româncele Ilona Georgiana Ghioroaie/Oana Georgeta Simion, principalele favorite, după 7-6 (8/6), 6-2 cu perechea Linda Sevcikova (Cehia)/Ilay Yoruk (Turcia).

La acest turneu ITF dotat cu premii în bani în valoare de 25.000 USD, au luat startul jucătoare din România, Croația, Italia, Belgia, India, Germania, Franța, Canada, Ungaria, Cehia, Turcia, Serbia, Suedia, Olanda, Slovacia, Ucraina și Australia.
În ziua finalei de simplu la cocheta arenă din Bistrița a fost prezent și Ilie Năstase, anul acesta, pe 23 august, împlinindu-se 50 de ani de cand acesta devenea Nr. 1 mondial în clasamentul ATP.

Partenerii turneului de la Bistrița au fost: Fundația Ion Țiriac - reprezentată de managerul acesteia, Cosmin Hodor; Federația Romană de Tenis - reprezentată la Bistrița de Directorul General, Gabriel Moraru; Consiliul Județean Bistrița Năsăud.

Sponsorii edției 2023 au fost: Augustin Watches, CML, DataCor, Vatra Colibița, Carmolact Monor, TeraPlast, Aliat Târgu Mureș, Aqua Carpatica, RCB Electro '97, Panoramic Colibița, Villa Galeria, Pensiunea Terra, Hotel Metropolis, Florăria Design Floral și doamna Virginia Linul - creatoare de costume populare.

O alta premieră la Bistrița a fost pentru arbitrajul românesc. Pentru prima data, la un turneu internațional organizat în România, ambele finale au fost arbitrate de două românce: Adel Suliman (la simplu) și Raluca Izabella Băcescu (la dublu). Echipa de arbitri, condusă de Vlad Zdrențu - ITF Supervisor, i-a mai avut în componență pe Vlad Dominteanu, Robert Ilie și Andrei Brisc.