Săptămâna Europeană a Sportului, ediție 2023, între cifre, obiective și concluzii

12.10.2023

La finalul ediției 2023 a Săptămânii Europene a Sportului, moment marcat de Agenția Națională pentru Sport printr-o conferință de presă organizată cu participarea doamnei Elisabeta Lipă, președintele instituției, a numeroși ambasadori #BeActive, nume sonore ale sportului românesc, membri din conducerea federațiilor sportive naționale, oficialități, reprezentanți ai presei și ai instituțiilor partenere. Evenimentul a urmărit punctarea rezultatelor preliminare ale acestei ediții, în aceeași atmosferă de entuziasm în care s-a desfășurat întreaga Săptămână Europeană a Sportului, marcând un moment de analiză a activităților sportive derulate la nivel național în săptămâna 23-30 septembrie 2023.

„Această ediție a Săptămânii Europene a Sportului, cu Agenția Națională pentru Sport în calitate de Organism Național de Coordonare, și-a atins obiectivele. Chiar am depășit ca impact anul trecut, iar cifrele, la care însă lucrăm, vor demonstra cu siguranță acest lucru. Asta nu face decât să ne motiveze să căutăm și să ne implicăm în continuare în noi proiecte la fel de frumoase, iar tema aceasta au primit-o deja toți angajații Agenției Naționale pentru Sport. Trebuie să avem mai mult decât o Săptămână a Sportului, trebuie să facem din România cu adevărat o țară mai activă și mai sănătoasă. Le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi la această ediție, de la sportivi, federații și autorități, până la parteneri privați, și îi invit alături de noi și în proiectele viitoare”, a declarat doamna Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport.

Agenția Națională pentru Sport a avut calitatea de Organism Național de Coordonare a edițiilor 2022-2023 ale Săptămânii Europene a Sportului în România, responsabilitate pe care și-a îndeplinit-o cu succes, având în vedere rezultatele celor două ediții, care au marcat atingerea și depășirea obiectivelor asumate. Dat fiind faptul că în România doar 6% din populație practică un sport, în timp ce media europeană este de 44%, proiectul Romania #BeActive (Săptămâna Europeană a Sportului) a reprezentat un îndemn la acțiune pentru toți: copii, tineri, seniori și persoane cu abilități limitate. 

Obiectivele principale ale celor două ediții au fost: 

  • creșterea nivelului de participare la sport și activitate fizică în România
  • crearea unei rețele naționale active #BeActive
  • consolidarea dialogului UE al structurilor sportive din România cu partenerii europeni printr-o întâlnire europeană de contact
  • dezvoltarea abilităților a minim 100 reprezentanți ai structurilor sportive în domeniul managementului evenimentelor sportive
  • dezvoltarea competențelor a minim 100 de reprezentanți ai structurilor sportive în domeniul fondurilor europene și nu în ultimul rând sporirea vizibilității Săptămânii Europene a Sportului întrucât în România există persoane, organizații sportive, instituții care nu știu încă despre această inițiativă europeană.


La nivelul anului 2022, cifrele au arătat astfel: 111279 participanți la nivel naționale (în condițiile unui obiectiv de 100000), 655 de evenimente, 276 de organizații implicate la nivelul a 42 de județe, 70 de parteneri strategici publici și privați, 50 de ambasadori #BeActive, 100 de voluntari și o echipă, la nivelul Agenției, de 15 oameni, 2 întâlniri cu rețeaua de multiplicatori BeActive, 1 plan național de implementare SES, un share point la nivel național, două întâlniri cu direcțiile județene de sport și tineret, două întâlniri cu federațiile naționale, 1 seminar online pe tema managementului evenimentelor sportive, 1 training online cu voluntarii SES, o conferință de lansare cu peste 200 de participanți și peste 30 de ambasadori prezenți, peste 5000 de pașapoarte BeActive eliberate în Satul Sportiv și peste 5000 participanți/zi în zilele de 24 și 25 septembrie în Parcul Alexandru Ioan Cuza din sectorul 3, peste 100 de participanți la Masa Rotundă cu tema „Tinerii și stilul de viață sănătos”, 14 speakeri, 2 panel-uri transmise live pe Facebook, 19 organizații publice și private înscrise la competițiile sportive între instituții, desfășurate în 4 locații outdoor din București, care au reunit peste 250 de participanți etc.

Ediția 2023 a Săptămânii Europene a Sportului în România a atins următorii parametri: aproximativ 500 de evenimente înregistrate pe platforma europeană dedicată, o conferință de lansare cu 150 de participanți și aproximativ 3400 de vizualizări în streaming, 1000 de pașapoarte în Satul Sportiv din Parcul Drumul Taberei și peste 5000 de participanți la activitățile susținute de cele 26 de federații sportive naționale, în cadrul a 40 de standuri, peste 5000 de participanți la BeActive Night, în cadrul celor peste 3 ore de momente sportive susținute de federațiile sportive și partenerii proiectului, 100 de participanți la Masa Rotundă "Sport adaptat" (Ziua Incluziunii) și 1100 vizualizări în streaming, peste 150 de dansatori implicați în momentul de flashmob organizat în parteneriat cu ANPCDEFP, Federația Română de Dans Sportiv și Liceul de Coregrafie "Floria Capsali", peste 1200 de participanți la Caravana „Tinerii și Stilul de Viață Sănătos” din 8 școli și licee din sectorul 6, numeroase instituții publice și private reunite în 8 competiții sportive care au strâns 419 participanți în 6 locații diferite din București, un tur virtual al Muzeului Sportului ș.a.m.d.

Toate evenimentele organizate la nivel național se regăsesc pe harta din cadrul platformei comune puse la dispoziție de Comisia Europeană, care a centralizat evenimentele și participanții din toate țările participante: https://sport.ec.europa.eu/european-week-of-sport/countries-and-regions. România a ocupat un onorant loc 4 la nivel european, ca număr de evenimente organizate sub egida SES.

Raportul detaliat al ultimelor două ediții poate fi regăsit în cuprinsul acestui articol, iar concluzia cu care încheiem ediția 2023 este că mesajul #BeActive a fost mai puternic ca niciodată, activând la nivel național energii impresionante, prin implicarea unui număr record de autorități locale, dar și de organizatori privați de evenimente sportive.


Iată câteva mesaje de feedback transmise de organizatorii de evenimente sportive sub egida acestei ediții SES: 

Elevii au participat cu încântare.
O activitate benefică pentru societate.
Mulțumesc pentru oportunitate!
Pentru publicul participant evenimentul a durat prea puțin, merită repetat la un interval mai mic de timp!
Recomand permanentizarea acestei activități precum și introducerea mai multor activități de acest gen în calendarul anual.
Un eveniment de masă de mare succes. Ar fi indicat să se repete de mai multe ori pe an!
Evenimentul este de mare importanță și vizibilitate reducând barierele mentale asupra persoanelor cu nevoi speciale.
Să se investească mai mult în sportul de masă.

Și câteva păreri ale participanților la competițiile sportive între instituții – Molson Coors Romania, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport, Nokia, ING Bank, SAP România, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Externe, Secretariatul General al Guvernului, Optim Project Management, Academia de Studii Economice, Aqua City, Alexandra Residence Design – legate de aspectele care le-au plăcut: 

Atmosfera, corectitudinea și premiile.
Atmosfera veselă și prietenoasă, în primul rând. Dar mi-a plăcut totul: locul competiției, organizarea excelentă, inteligența organizatorilor de a face ca toți participanții să se simtă câștigători în diferite feluri, spiritul deschis și amical al tuturor participanților, interacțiunea cu alte grupuri, dorința colegilor care nu au concurat de a ne face galerie, pe scurt: totul.
Participarea, ceilalți participanți și fairplay-ul.
Atmosfera, fetele, jocul în sine, eforturile Alinei! Mulțumim.
Conexiunile. Faptul că am cunoscut noi oameni.
Cum s-au prezentat arbitrii, cum a decurs competiția, faptul că toți am luat acest lucru ca fiind o competiție amicală. 
Atmosfera de competiție plină de energie pozitiva, sportivitate și prietenie.
Totul a fost impecabil. Fair-play, implicare din partea tuturor, păcat că nu este mult mai mediatizat pentru a putea oferi această bucurie cât mai multor persoane.
Spiritul de emulație, atmosfera creată de parteneri și coechipieri.


Vă așteptăm alături de noi și la edițiile viitoare! Haideți ca împreună să facem România o țară mai activă!