Conferință de presă a echipei României, înaintea partidei cu Serbia, din deplasare, din cadrul Billie Jean King Cup

03.11.2023

Echipa naţională feminină de tenis a României va întâlni Serbia, în play-off-ul competiţiei Billie Jean King Cup. Meciul se va disputa pe 10 şi 11 noiembrie a.c., la Kraljevo, în sală, pe un teren de zgură. Câştigătoarea va evolua în calificările pentru turneul final al BJK Cup, iar învinsa în Grupa I.

În perspectiva acestei partide, astăzi, la sediul Federației Române de Tenis, a avut loc o conferință de presă la care au participat căpitanul nejucător Horia Tecău și două dintre jucătoare, Gabriela Ruse și Monica Niculescu.

VIDEO cu conferinta de presa gasiti pe canalul de Youtube al FRT. 

HORIA TECĂU: "Le mulţumesc fetelor pentru că au răspuns pozitiv la această acţiune, ştiu că a fost un sezon lung, cu multe turnee. De aceea sunt onorat să mergem împreună în Serbia ca să ne luptăm acolo pentru un loc la barajul pentru Grupa Mondială, visul şi obiectivul acestei echipe. Ne aşteaptă un meci împotriva unui public activ, sârbii sunt foarte buni la susţinere. Eu mă bucur de acest moment alături de echipă. Gabriela Ruse a făcut un salt mare în clasament după finala de la Cluj, ea se apropie de prima sută, de locul pe care îl merită. Jaqueline (Cristian) la fel, după un parcurs bun a intrat din nou în prima sută. Aşa că intrăm în acest meci cu un moral ridicat după rezultatele din acest an. Este un avantaj să ai în lot jucătoare care pot face echipă la dublu în funcţie de scor. După rezultatele din acest an, cred că Gabriela şi Monica reprezintă o echipă solidă de dublu. Avem şi alte variante, dar trebuie să fim atenţi la condiţiile de joc, la moment, la scor... Dar e ceva pozitiv să ai variante multe, e un lucru pe care şi-l doreşte orice căpitan".

GABRIELA RUSE: "Pentru mine e ceva extraordinar să joc pentru România. Eu şi la turneul de la Cluj m-am simţit ca şi cum aş fi jucat pentru echipa României. Va fi greu cu Serbia, pentru că ştim că sârboaicele sunt foarte bătăioase. Dar eu cred că şi noi avem o echipă foarte bună, suntem toate în formă. Acum nu ştiu cum o să ne acomodăm pe zgură pentru că nu am avut foarte mult timp să ne antrenăm, dar eu cred că fiecare îşi va face treaba. E clar că sârboaicele ştiu că avem o echipă foarte bună. Ele probabil se bazează mult pe public. Am înţeles de la una dintre ele că sala nu e foarte mare, dar va fi plină. Noi însă ne bazăm pe noi, dar sper să vină şi suporterii români. Eu creez panică de obicei. Nu neapărat cu tenisul meu, aşa, mai cu o glumă sau altceva şi mai mereu le panichez pe adversare. Nici nu îşi dau seama când intervin. Nu ştiu dacă le-am panicat acum pe adversare, au văzut şi ele că am jucat bine la Cluj. Am avut câteva zile de pauză după turneul de la Cluj, pentru că a fost o săptămână extraordinar de intensă pentru mine, atât fizic, cât şi psihic. Dar acum mă simt bine, sunt relaxată. Abia aştept să mergem acolo şi sper din tot sufletul să câştigăm".

MONICA NICULESCU: "Sunt fericită să mă aflu aici, avem o echipă puternică. Toate am avut rezultate bune anul acesta. Însă vom juca pe zgură, în deplasare, aşa că ne aşteaptă un meci greu. Vom juca pe zgură şi nu am mai jucat de la Roland Garros... Dar suntem încrezătoare şi sper să câştigăm cumva meciul ăsta. Eu am tot participat la Fed Cup (n.r. - fosta denumire a Billie Jean King Cup) şi mă simt în largul meu când joc în faţa unui public numeros. Vom fi concentrate pentru că avem un ţel, acela de a câştiga meciul. Vreau să începem bine vineri, iar apoi vedem ce urmează. Mă bucur că avem o echipă puternică de dublu, sunt foarte multe variante şi sper să facem o treabă bună în Serbia. Acum o să vedem, că şi cu Slovenia am zis la fel şi nu a fost. Noi însă ne-am antrenat bine şi ne dorim foarte mult să câştigăm acest meci, să batem cu 3-0. Mă simt bine că sunt multe variante de dublu, va fi decizia noastră sâmbătă, în funcţie şi de scor. Eu pot să joc şi cu Gabi, şi cu Jaqueline, şi cu Bara, am variante multe şi asta e bine".

Componenţa echipei României este următoarea: Jaqueline Cristian (97 WTA la simplu şi 240 la dublu), Gabriela Ruse (127 WTA la simplu şi 37 la dublu), Irina Bara (190 WTA la simplu şi 130 la dublu), Anca Todoni (259 WTA la simplu şi 858 la sublu) şi Monica Niculescu (933 WTA la simplu şi 41 la dublu).

Sponsorii și partenerii echipei de BJKC a României sunt: Dedeman, Raiffeisen Bank, Agenția Națională pentru Sport, Kiss FM.