22.11.2023
Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a organizat, marți, 21 noiembrie 2023, la Hotel JW Mariott din București, Forumul intitulat "Evaluarea potențialului Olimpic al României pentru Jocurile celei de-a XXXIII Olimpiade de la Paris, din 2024".
Evenimentul, la care au participat reprezentanți a 25 de federații naționale sportive, a fost deschis de președintele COSR, Mihai Covaliu, care i-a avut alături pe Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport (ANS) și George Boroi, secretarul general al COSR.
Federația Română de Tenis a fost reprezentată de către George Cosac - Președinte, Gabriel Moraru - Director General și Horia Tecău - Căpitan-nejucător al echipei Naționale feminine a României.
Mihai Covaliu a subliniat că sportul românesc se pregătește să încheie un an dificil și a trecut în revistă rezultatele înregistrate de sportivii români accentuând faptul că COSR va susține performanța.
"Mă bucur să fim împreună, după un an dificil pe care l-am traversat-o cu toții și din care am speranța că vom ieși mai realiști și mai înțelepți. Credem toți în același vis și suntem împreună pe acest drum al performanței. Fiecare are rolul său, NOI, echipa noastră, susținem sportivii pentru că ei sunt cei care trebuie să ridice steagul la Jocuri. Încheiem un an 2023 în care puteam mai mult și mai bine și urmează un an de foc. În cei 7 ani de când echipa noastră este la conducerea COSR pot spune hotărât că singura noastră politică a fost, este și va fi SPORTUL DE PERFORMANȚĂ", a declarat Mihai Covaliu.
Elisabeta Lipă a ținut să puncteze problemele cu care se confruntă Agenția Națională pentru Sport (ANS), dar și să asigure întreaga asistență că va face tot ce-i stă în putință să găsească cât mai multe rezolvări.
"A vorbi despre problemele sportului românesc și viziunea ANS înseamnă a sublinia faptul că acesta are nevoie de reforme urgente și concrete. Din nefericire, acestea sunt greu de realizat din cauza rezistenței venite chiar din interiorul sistemului. Dacă ar fi să creionez o situație actuală a sportului românesc, ar trebui să vorbim despre o strategie națională pentru sport pe care acum o avem. Are vreo 500 de pagini, dar nimeni nu întelege nimic din această strategie și din punctul meu de vedere este o himeră la care noi visăm de cel puțin 30 de ani. Această strategie trebuie făcută de noi pentru Jocurile Olimpice viitoare pentru că pentru Paris 2024 este prea târziu", a spus Elisabeta Lipă.
Președintele ANS a vorbit de asemenea despre subfinanțarea cronică a sportului românesc. A readus în prim plan faptul că, într-un an preolimpic bugetarea s-a terminat din luna august, iar perspectiva unei rectificări este aproape inexistentă.
"Legislația și măsurile fiscale nu susțin dezvoltarea unor programe pentru sport, infrastructura este deficitară, investițiile în bazele sportive pentru performanță sau pentru formare sunt nesemnificative, iar mentalitatea este greu de schimbat. Eu nu pot decât să vă asigur că voi aduce pe masa guvernului nevoile și prioritățile sportului românesc și mă voi lupta pentru a obține o finanțare decentă. Am convingerea că împreună cu COSR vom găsi o soluție comună de susținere a sportivilor calificați și a celor cu potential de calificare în speranța unei participări onorabile la Jocurile Olimpice Paris 2024", a promis președintele ANS.
Potrivit raportului CTOSP, reprezentanții federațiilor române sportive au estimat că la Jocurile Olimpice se vor putea califica 142 de sportivi care au ca obiectiv 15 medalii și 13 locuri 4-6.
Tot cu acest prilej, COSR a lansat emblema comercială Team Romania, prima din istoria organizației, aprobată de Comitetul Internațional Olimpic (CIO).
Noua identitate vizuală va fi folosită pentru prima dată la Jocurile Olimpice de la Paris, în 2024, atât de sine stătătoare, cât și împreună cu logo-ul CIO - cercurile olimpice, în toate manifestările: comunicare, social media, merchandising, uniforme, semnalizare și branding de eveniment pre-olimpic, olimpic și post-olimpic.
Emblema comercială Team Romania a fost aprobată de Comitetul Internațional Olimpic ca "NOC (Romania's) new commercial emblem", România fiind una dintre națiunile care la nivel mondial beneficiază de o astfel de decizie. Emblema va fi disponibilă pentru parteneri și sponsori, pentru toate activitățile Mișcării Olimpice din România.