Conferința de presă a echipei României de Davis Cup înaintea partidei cu Grecia, din perioada 3-4 februarie a.c., de la Atena

26.01.2024

Federația Română de Tenis a organizat vineri, 26 ianuarie 2024, o conferință de presă premergătoare partidei dintre România şi Grecia, care se va desfășura în perioada 3-4 februarie a.c., la Atena, în Liossia Olympic Sports Hall, în play-off-ul pentru menţinerea în Grupa Mondială I a Cupei Davis. Team Sponsor al echipei României este ROMGAZ.

La eveniment au fost prezenți Gabriel Moraru - Director General FRT, Vicențiu Grosu - Events and Partnership Marketing Leader Decathlon, Leonard Gabriel Linte - B2B Key Account Manager Decathlon, Gabriel Trifu - Căpitan-nejucător al echipei României de Cupa Davis, Andrei Mlendea - antrenor și jucătorii Victor Vlad Cornea și Marius Copil.

Vicențiu Grosu: "Mă bucur că începem parteneriatul cu Federația Română de Tenis cu ocazia acestui meci din cadrul Davis Cup și vom fi alături de proiectele FRT cel puțin până la finalul acestui an, urmând ca apoi să putem prelungi înțelegerea".

Gabriel Trifu: "Am început pregătirile pentru meciul de Cupa Davis împotriva Greciei. Ne aşteaptă un meci foarte dificil, ţinând cont că Grecia are un jucător în primii 10 din lume. Sperăm însă să avem o evoluţie bună. Cu puţin noroc şi un joc cât mai bun sperăm să câştigăm".

Gabriel Moraru: "Noul nostru partener, Decathlon, este cel care va îmbrăca absolut toate echipele noastre naţionale, de la 12 ani, până la echipele de Billie Jean Cup şi Cupa Davis".

Marius Copil: "Eu abia aştept să joc cu Stefanos. Mă înţeleg super bine cu el, am mai jucat în trecut şi a fost un meci foarte strâns. Mie meciurile astea tari îmi plac. Ştiu că vor veni mulţi oameni să vadă. Ştiu cum joacă tactic. Repet, mie îmi place foarte mult să joc împotriva unor jucători din top 10 mondial. Pentru asta muncim, ca să jucăm cu cei mai buni din lume. Sunt într-o formă bună şi voi da tot ce am mai bun din mine. Ştiu că în Cupa Davis nivelul meu e mai ridicat decât atunci când joc în circuit. Abia aştept să ajungem la Atena, vom încerca să aducem victoria acasă. Îmi place spiritul de echipă de la Cupa Davis, îmi place să ne antrenăm împreună, tragem mai mult unul de altul şi progresăm mai mult. Eu am deja 25 sau 26 de participări la Cupa Davis, sper să mai prind câteva. Suntem în Grupa Mondială I, încă e bine. Dacă ne uităm la ce echipe sunt în Grupa I, sincer să fiu, locul nostru nu prea are cum să fie acolo. Sunt echipe foarte puternice, cu minimum doi jucători în top 50, şi nu putem să ne batem cu ele. Deocamdată, dar noi sperăm ca în viitorul apropiat să reuşim să ne luptăm cu ele. În Grupa I am fost favoriţi, dar am picat cu Grecia, unul dintre cei mai dificili adversari".

Victor Vlad Cornea: "Trăim pentru meciurile astea intense, cu jucători de top. Eu îi cunosc foarte bine pe ambii, şi pe Stefanos, şi pe Petros. Cu Petros chiar am jucat câteva luni la dublu. Am fost şi la ei acasă, mă cunosc cu toată familia. I-am urmărit şi acum, la Australian Open, să văd ce fac bine, ce fac mai puţin bine. Eu sunt încrezător că putem aduce victoria pentru România. Am lucrat mult cu Marius iarna asta şi cred că suntem într-o poziţie bună în faţa lor. Mi-aş dori din sufletul să aduc punctul decisiv pentru România. Am toată încrederea că putem face asta".

Căpitanul nejucător al echipei de Cupa Davis a RomânieiGabriel Trifu, i-a convocat pentru întâlnire pe: Marius Copil (33 de ani, 294 ATP la simplu), Nicholas David Ionel (21 de ani, 265 ATP), Cezar Creţu (22 de ani, 364 ATP), Luca Preda (17 ani, 1.095 ATP) şi Victor Vlad Cornea (30 de ani, 69 ATP la dublu).

De partea cealaltă, selecţionata Greciei va fi alcătuită din Stefanos Tsitsipas (25 de ani, 7 ATP), Alexandros Skorilas (23 de ani, 753 ATP), Ioannis Xilas (22 de ani, 1.286 ATP), Aristotelis Thanos (22 de ani, 1.428 ATP) şi Petros Tsitsipas (23 de ani, 95 ATP la dublu).

Aceasta este cea de-a treia confruntare în Cupa Davis dintre cele două echipe, fiecare având câte o victorie. În 1933, Grecia a învins cu 4-1, la Atena, în turul al doilea al zonei Europa. România a câştigat în 1970, cu 5-0, la Bucureşti, în sferturile zonei Europa, victoriile fiind reuşite de Ilie Năstase, Ion Ţiriac, Viorel Marcu, Sever Mureşan şi perechea Ilie Năstase/Ion Ţiriac.