Ana Bogdan, finalistă la Transylvania Open 2024

12.02.2024

Karolina Pliskova a câştigat turneul Transylvania Open, singurul de nivel WTA 250 din România, după ce a învins-o pe românca Ana Bogdan cu 6-4, 6-3, duminică, în finala desfăşurată în BT Arena din Cluj-Napoca.

Pliskova (31 de ani, locul 78 WTA) a obţinut victoria după o oră şi 26 de minute, trecându-și în palmares al 17-lea său titlu WTA, primul după aproape patru ani.

În schimb, Ana Bogdan (31 de ani, locul 65 WTA) a plătit, în cele din urmă, preţul pentru meciurile epuizante pe care le-a jucat în sferturi (3 ore și 30 minute) şi semifinale (2 ore și 50 minute).

Ana Bogdan este a treia româncă ajunsă în finala turneului clujean, după Simona Halep (2021) şi Gabriela Ruse (2023), însă niciuna nu a reuşit să câştige până acum.

"Vă mulţumesc din suflet pentru toate emoţiile, toată adrenalina şi tot ce am simţit în această săptămână datorită vouă. Aceste clipe nu le-am mai trăit niciodată pe un teren de tenis, aşa că datorită vouă sunt aici şi trăiesc acest moment acasă. Mi-am dorit să ajung în finală şi să câştig, dar nu a fost ziua mea norocoasă. Ştiu însă că voi munci în continuare pentru a ridica trofeul cel mare, cel pe care mi-l doresc foarte mult", a spus jucătoarea română la postul Pro Arena.

"Acest turneu este incredibil, este cel mai bun 250 WTA din lume pentru mine. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au contribuit la organizare şi au depus atâta muncă pentru ca acest turneu să aibă loc. Mulţumesc familiei mele, echipei mele, oamenilor care care sunt în spatele cortinei şi care sunt zi de zi alături de mine. Vreau să muncesc la fel pentru a ne îndeplini visul. Acesta este doar un prim pas în drumul lung care ne aşteaptă. Este un drum frumos pe care îmi doresc să merg cu inima deschisă şi să ridic cele mai frumoase trofee din lume", a adăugat ea.

Ana Bogdan i-a transmis adversarei sale din finală că speră ca într-o zi să reuşească să o învingă. "Karolina, eşti o mare campioană, felicitări pentru tot ceea ce ai reuşit săptămâna asta, dar şi în întreaga ta carieră. Sper ca într-o bună zi să am ocazia să câştig împotriva ta", a afirmat Ana.

La rândul său, Karolina Pliskova i-a răspuns spunându-i că acest lucru se va întâmpla. "Ana, cred că ai avut o săptămână foarte bună, felicitări şi chiar cred că vei reuşi să mă învingi într-o zi. Eu am avut cea mai bună săptămână de mult timp. Auzisem că aici este un turneu mare şi am văzut asta când am venit, m-am simţit foarte bine aici. Ştiu că publicul a fost azi împotriva mea, dar vreau să vă mulţumesc şi vouă. Sper să ne revedem la anul, până atunci voi studia limba română pentru a vă vorbi în română", a precizat jucătoarea cehă.

Pliskova a câştigat toate cele patru meciuri directe cu Ana Bogdan. Prima partidă a avut loc la Bad Gastein (Austria), în 2014, Pliskova câştigând cu 6-2, 7-5 în optimi, apoi a câştigat în turul al doilea la US Open, în 2018, cu 6-2, 6-3, iar anul trecut, la Doha, în primul tur, s-a impus cu 3-6, 6-2, 6-3.

La dublu, titlul a revenit americancelor Caty McNally/Asia Muhammad, care au dispus în finală de cuplul britanico-slovac Harriet Dart/Tereza Mihalikova, cu 6-3, 6-4.

Turneul de la Cluj-Napoca a fost dotat cu premii totale de 267.082 de dolari.