Simona Halep revine pe teren după ce TAS a redus suspendarea sa, de la 4 ani la 9 luni. Reacția președintelui FRT, George Cosac

05.03.2024

Simona Halep va putea reveni în competiţiile de tenis, după ce suspendarea sa a fost redusă marți, 5 martie 2024, de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la patru ani la nouă luni.

"TAS admite apelul depus de Simona Halep şi reduce perioada de ineligibilitate a acesteia de la patru ani la nouă luni. Comisia TAS a stabilit în unanimitate că perioada de ineligibilitate de patru ani impusă de ITF Independent Tribunal trebuie redusă la o perioadă de ineligibilitate de nouă (9) luni începând cu 7 octombrie 2022, perioadă care a expirat la 6 iulie 2023. Întrucât această perioadă a expirat înainte ca procedurile de apel să fie chiar depuse la TAS, Comisia TAS a considerat că este oportun să emită dispozitivul hotărârii arbitrale Hotărâre arbitrală cât mai curând posibil, împreună cu un comunicat de presă cuprinzător. De asemenea, Comisia TAS a dispus descalificarea tuturor rezultatelor competitive obţinute de dna Halep din 29 august 2022 (data prelevării probei sale pozitive) până la 7 octombrie 2022, inclusiv pierderea oricăror medalii, titluri, puncte de clasament şi premii în bani. Prin urmare, se respinge apelul declarat de ITIA şi apelul depus de Simona Halep este admis în parte (cererea sa de antedatare a începerii suspendării la 29 august 2022 este respinsă)", a precizat TAS într-un comunicat postat pe site-ul oficial.

Președintele Federației Române de Tenis, George Cosac, a declarat după publicarea deciziei TAS: "Încă de la început am fost ferm convins de nevinovăția Simonei, ea spunându-mi de fiecare dată că nu a luat în mod conștient nicio substanță care să îi îmbunătățească performanțele sportive. Este o mare victorie a ei și a familiei sale. O așteptăm cu toții pe teren, în marile arene ale lumii, convins fiind că Simona va mai aduce multe rezultate de răsunet pentru ea și pentru tenisul românesc".

Procedurile de apel în faţa TAS au vizat două acuzaţii distincte:
"1. o acuzaţie care a apărut ca urmare a faptului că o substanţă interzisă (Roxadustat) a fost detectată într-un eşantion de urină recoltat de la Simona Halep la 29 august 2022 în timpul US Open; şi
2. o acuzaţie potrivit căreia paşaportul biologic al sportivului (ABP) al doamnei Halep, în special o probă de sânge administrată de către doamna Halep la 22 septembrie 2022, a stabilit utilizarea unei substanţe interzise şi/sau a unei metode interzise".
TAS a ajuns la concluzia că Halep nu a avut o responsabilitate semnificativă, vină sau neglijenţă semnificativă.

Comisia TAS a pronunţat următoarea decizie:

1. Recursul formulat de Simona Halep la 28 septembrie 2023 împotriva deciziei pronunţate la 22 septembrie 2023 de către Tribunalul independent al ITF este admisibil şi se admite în parte.

2. Recursul depus de Agenţia Internaţională de Integritate în Tenis (ITIA) la 14 decembrie 2023 împotriva deciziei

decizia pronunţată la 22 septembrie 2023 de către Tribunalul independent al ITF este admisibil şi se respinge.

3. Decizia pronunţată la 22 septembrie 2023 de către Tribunalul independent al ITF se anulează.

4. Se constată că Simona Halep a comis încălcări ale regulilor antidoping în temeiul articolelor 2.1 (prezenţă) şi 2.2 (utilizare) din Programul antidoping în tenis 2022 ca urmare a prezenţei unei substanţe interzise (Roxadustat) în proba sa de urină recoltată în timpul competiţiei la 29 august 2022.

5. Simona Halep este sancţionată cu o perioadă de suspendare de nouă (9) luni, începând cu data de 7 octombrie 2022.

6. Simona Halep primeşte credit pentru suspendarea provizorie ispăşită din 7 octombrie 2022.

7. Toate rezultatele obţinute de Simona Halep în competiţiile care au avut loc în perioada 29 august 2022 până la 7 octombrie 2022 sunt anulate, cu toate consecinţele care decurg de aici, inclusiv pierderea oricăror medalii, titluri, punctele din clasament şi premiile în bani.

8. Sentinţa se pronunţă fără cheltuieli de judecată, cu excepţia cheltuielilor de judecată în valoare de 1.000 CHF (o mie franci elveţieni) plătite de fiecare dintre Simona Halep în ceea ce priveşte apelul său şi de International Tennis Integrity Agency (ITIA) în ceea ce priveşte apelul său, care sunt reţinute de TAS.

9. Agenţia Internaţională de Integritate în Tenis (ITIA) este obligată să îi plătească Simonei Halep suma de 20.000 CHF (douăzeci de mii de franci elveţieni) cu titlu de contribuţie la cheltuielile de judecată şi alte cheltuieli ale acesteia suportate în legătură cu această procedură de arbitraj.