Conferință de presă FRT după calificarea echipei feminine a României la turneul final al Billie Jean King Cup, de la Sevilla

17.04.2024

Federația Română a organizat miercuri, 17 aprilie 2024, o conferință de presă prilejuită de claificarea echipei naționale feminine a României la turneul final al Billie Jean King Cup de la Sevilla, din luna noiembrie.

Iată ce au declarat cei prezenți la evenimentul de astăzi.

George Cosac, Președintele FRT:

Este o performanţă extraordinară, un succes deosebit. Au fost înscrise 135 de ţări, iar faptul că România a ajuns între cele mai bune 12 este ceva extraordinar. Este oricum şi acesta un record al federaţiei, să te califici la turneul final cu buget 0. La fel ca în 2019, când federaţia avea buget tot 0, dar echipa feminină se bătea să devină campioană mondială. Ăsta o fi secretul nostru.

În ceea ce priveşte finanţarea, consider că ANS ar trebui să fie partenerul federaţiilor şi să găsească soluţiile necesare. Noi am mers cu propuneri la ANS, chiar ieri am câştigat un proces cu ANS. Deci până acum am câştigat toate procesele cu ANS. Aşa că ANS trebuie să ne plătească undeva la 12 milioane de lei fără dobânzi. Aşa că în mod sigur va veni ziua în care ANS va trebui să plătească aceşti bani, să facă dreptate o dată pentru totdeauna. Pentru că ei au fost luaţi din programele de dezvoltare şi din susţinerea sportivilor. Aşa că celor de la ANS cred că le va veni mintea la cap şi ne vor asigura finanţarea. Noi vom mai merge o dată la ANS, dar sigur că nu suntem milogii ANS-ului... pentru că reprezentanţii ANS nu vin cu aceşti bani de acasă. Nu vom mai face greşeala să dăm în judecată ANS, vom da pe persoană fizică, pentru că poate aşa îşi vor reveni şi vor pune în drepturi şi această federaţie cu performanţe extraordinare.

În legătură cu investiţiile de la CNT, pot spune că FRT este prima federaţie din România care a investit în panouri fotovoltaice. Avem deja montate 160 de panouri. Federaţia plăteşte anual undeva la 100.000 de euro energia electrică, dar în câteva zile vom deveni prosumatori. Deci ne vom asigura energia necesară pentru a menţine baloanele şi a asigura lumina, iar copiii să aibă cele mai bune condiţii. În plus, am reuşit să schimbăm gardul întregului Centru Naţional, un gard vechi de zeci de ani, am reuşit să mărim reculul terenurilor astfel încât să putem organiza competiţii de nivel ATP şi WTA. Iar împreună cu sponsorul de hidratare baza va arăta mult mai bine, sunt deja venite băncuţe, umbrele, astfel încât baza să arate foarte bine. Nu în ultimul rând, ne vom ocupa de terenurile de hard care vor fi refăcute pentru ca sportivii să se poată pregăti pentru turneele pe această suprafaţă. Deci sunt investiţii serioase care vor permite sportivilor să se antreneze în condiţii optime.
Faptul că nu avem banii necesari să susţinem copiii în competiţii ne-a determinat să organizăm cât mai multe competiţii în România. Aşa că anul acesta avem un record de competiţii, avem 32 de turnee ITF organizate împreună cu Fundaţia Ţiriac şi Raiffeisen Bank. Noi suntem federaţia cu cele mai multe competiţii internaţionale organizate.

Directorul General al FRT, Gabriel Moraru:

Am depus luni dosarul cu formularul respectiv cu cele două scrisori de susţinere din partea avocatului Simonei Halep şi a lui Darren Cahil. În cursul zilei de ieri am depus şi pentru Irina Begu, care şi ea şi-a arătat interesul să obţină o excepţie, aşa că sper să avem norocul să ajungem la numărul maxim de sportivi (n.r. - patru) cu care putem participa la Jocurile Olimpice. Pentru că avem fete în clasament care sunt în cursă, avem cele două cereri pentru derogări... şi dacă primim măcar pentru una dintre ele ar fi bine.

Horia Tecău, căpitanul nejucător al echipei României

Ce s-a întâmplat la Amelia Island este rezultatul muncii din ultimii doi ani, poate chiar mai mult. De când am venit ca şi căpitan ne-am setat acest obiectiv. Am fost foarte aproape anul trecut, cu acel meci din Slovenia pe care mulţi am vrea să îl uităm... însă el ne-a mobilizat şi ne-a făcut să ne străduim mai mult pentru a juca la un nivel mai înalt. Acest mare test de la Amelia Island împotriva Ucrainei, o echipă puternică, trimite un mesaj pentru toţi jucătorii de tenis din România, şi anume că lucrurile se pot întâmpla, că se pot realiza reveniri spectaculoase, că poţi să crezi până la capăt şi să câştigi. Este admirabil efortul făcut de Ana, de Jaqueline, de Anca, de Mara, de a se dărui zilnic pentru această performanţă, cu toată presiunea la care au fost supuse. Iar noi, cei din jurul lor, nu am făcut decât să le ţinem acolo cât mai concentrate şi să le facem să creadă până la capăt. Iar în final ele au arătat calitatea lor şi încrederea lor. Acesta este un moment de schimbare pentru toată lumea care vine şi cu o calificare la turneul final. Iar eu sunt foarte mândru şi entuziasmat, de aceea vreau să le mulţumesc fetelor că vin şi se dăruiesc la echipa naţională.

Visăm în continuare, Sevilla are loc în noiembrie şi noiembrie vine imediat. Noi mereu când vorbim despre această echipă credem în potenţialul ei şi că poate câştiga această competiţie. Sigur că trofeul nu se câştigă dintr-un meci, sunt multe de jucat. Primul pas a fost calificarea. Însă există această atitudinea care ne poate oferi şansa de a câştiga. Trebuie să credem în această echipă a României, pentru că poate juca în orice zi la cel mai înalt nivel. A demonstrat asta de mai multe ori. Aşa că noi credem că este posibil acest obiectiv de a câştiga. Mentalitatea la Sevilla asta va fi, mergem să câştigăm. Putem să credem până la capăt.

Faptul că suntem pentru prima oară la turneul final ne oferă o motivaţie în plus.

Ana Bogdan, componentă a echipei României:

Toţi am avut acelaşi vis, să ajungem acolo, în Grupa Mondială alături de cei mai buni. Şi iată că am reuşit. Cred că a fost cea mai mare bucurie pe care am trăit-o pe teren în ultimii ani. Când joci pentru România altul este sentimentul, este unul de onoare, de măreţie... nici nu îmi găsesc cuvintele să descriu. Dar pentru mine este foarte important să reprezint România în Billie Jean King Cup. Mă bucur enorm de acest succes alături de fete, de echipă, şi sunt sigură că în putem face în continuare lucruri frumoase împreună. Pentru că toţi suntem unul, am tras împreună, am avut acelaşi vis, am crezut până la final şi am reuşit. Acum de abia aştept să mergem să jucăm la Sevilla.

Trebuie să credem în continuare în forţele noastre, în puterea echipei. Iar dacă noi credem şi suntem uniţi putem face lucruri mari împreună. Suntem printre cele mai bune ţări din lume, iar asta ne face mândri de ceea ce am realizat.

JO - O medalie la Jocuri ar fi cred puţin mai important decât câştigarea unui Grand Slam pentru că o faci atât pentru tine, cât şi pentru ţara ta. O medalie e o performanţă uriaşă în viaţa unui sportiv. Întotdeauna am visat şi mi-am dorit să ajung la Jocurile Olimpice, pentru că e cu totul altă atmosferă şi o cu totul altă importanţă. Eu aşa am gândit mereu, că Jocurile Olimpice sunt mai presus de un Grand Slam.

Mara Gae, componentă a lotului României

Eu sunt nouă, e prima oară când reprezent România în această competiţie. Îi mulţumesc lui Horia şi fetelor pentru că m-au ajutat să trăiesc un vis pe care îl am de când eram mică. Faptul că am putut să fiu acolo, să le susţin pe fete, să simt pe pielea mea ceea ce au realizat ele, este incredibil. Sunt foarte mândră, încă nu îmi vine să cred ce au realizat ele într-o singură zi.

Antrenor Alina Tecşor-Cercel:

După un rezultat aşa de frumos nu poate să fie decât o mare bucurie. Când vorbim despre Fed Cup, vorbim despre echipă, şi de multe orio această echipă înseamnă energia tuturor jucătoarelor în săptămâna respectivă. Consider că fetele şi-au dorit atât de mult să ajungă la turneul final încât s-au autodepăşit. Acest curaj, această încredere a lor de a merge până la capăt a fost determinant. Suntem toţi foarte mândri de fete.