Anunt important

06.01.2011

Ca urmare a articolelor cu privire la sportiva Radu Ingrid Alexandra aparute in mass-media in ultimele 3 zile, informam ca acestea nu contin nici macar un minim de adevar si va aducem la cunostinta punctul nostru de vedere:

Turneul de grand slam Australian Open Juniors 2011 dedicat juniorilor este un turneu international de anvergura pe care Federatia Romana de Tenis l-a introdus in calendarul sportiv international ca turneu de obiectiv pentru cei mai buni juniori romani, iar din 2009 toti juniorii calificati pe tablourile principale la turneele de aceasta categorie au fost sustinuti financiar pentru a putea participa la ele.

Trebuie mentionat ca acest gen de turnee (Australian Open Juniori) sunt de fapt  turneele de grand slam in „miniatura” care se desfasoara in aceeasi baza sportiva si in acelasi timp cu turneele de seniori, aspecte extrem de importante pentru dezvoltarea ulterioara a unui junior de top.

Desi costurile de deplasare si sustinere a unui singur sportiv la un turneu ca Australian Open Juniori sunt ridicate, decizia Federatiei Romane de Tenis a fost de a sustine juniorii care merita intr-adevar acest sprijin, in baza unor criterii transparente si echidistante fata de fiecare sportiv ce si-a castigat dreptul de participare prin pozitionarea sa in clasamentul international care sa-i permita accesul pe tabloul principal de concurs.

Sportivii care nu au indeplinit criteriul mai sus mentionat au fost anuntati  pana la data limita de inscriere ca FRT nu sustine financiar deplasarea din Australia.

Mentionam ca pentru jucatorii straini (fara cetatenie australiana) criteriul de acceptare la turneul de grand slam „Australian Open Juniori 2011” este clasamentul international de juniori al datei limita de inscriere (14 decembrie 2010), numai in situatii clar stabilite de catre organizatori putand fi acordate „invitatii” sportivilor – asa numitele „Wild Card-uri” (schimburi de Wild Card-uri cu federatiile organizatoare de turnee de grand slam de juniori, Wild Card-uri acordate jucatorilor australieni sau sportivilor cu clasament WTA sau ATP foarte bun fiind posibile).

Sportiva Radu Ingrid Alexandra, NU face parte din categoriile mentionate si asa cum se poate observa si pe listele oficiale ale turneului, ea a fost acceptata pe tabloul de calificari la „Australian Open Juniori 2011” in baza clasamentului international si NU ca urmare a unei invitatii din partea organizatorilor.

In vederea finantarii deplasarii, Radu Ingrid se afla pe pozitia nr 10! Evident, doar in cazul in care FRT ar fi sprijinit si sportivii aflati in calificari.
Sportivii romani care ar fi putut participa in Australia la turneul de grand slam de juniori sunt:

Fete (in ordinea clasamentului international si al acceptarii pe tablourile de concurs):
1. Dinu Cristina, tabloul principal – clasament international: loc 19
2. Cadar Elena, tabloul de calificari - clasament international: loc 155
3. Lupu Sabina , tabloul de calificari - clasament international: loc 173
4. Stoica Ilinca, tabloul de calificari - clasament international: loc 175
5. Tig Patricia, tabloul de calificari - clasament international: loc 187
6. Radu Ingrid, tabloul de calificari - clasament international: loc 264

Baieti (in ordinea clasamentului international si al acceptarii pe tablourile de concurs:
1. Ghilea Alexandru, tabloul principal - clasament international: loc 77
2. Marin Teodor, tabloul de calificari - clasament international: loc 137
3. Bragusi Darius, tabloul de calificari - clasament international: loc 210
4. Vinti Stefan, tabloul de calificari - clasament international: loc 234

Ca urmare a celor prezentate mai sus reies in mod evident urmatoarele:
1. Federatia Romana de Tenis a format o echipa care va participa la Australian Open 2011, echipa insotita de un antrenor federal
2. Criteriile de nominalizare au fost transparente, echidistante fata de fiecare sportiv si transmise fiecaruia pana la data de 14 decembrie 2010
3. A fost decisa sprijinirea celor mai buni juniori romani prezenti pe tablourile principale in baza clasamentului international
4. Sportiva Radu Ingrid nu figureaza in acest moment ca singura reprezentanta a Romaniei a juniorilor de top prezenti la Australian Open Juniori 2011 si nu este nici cea mai buna junioara a Romaniei

Dorim totodata sa va aducem la cunostinta faptul ca solicitarea antrenorului sportivei Radu Ingrid ca aceasta sa fie inclusa in lotul de deplasare in Australia ca acompaniere, a fost adresata in scris Federatiei Romane de Tenis la data de 28 decembrie 2010 !!! Solicitarea include multumiri adresate FRT pentru sprijin si include rugamintea ca antrenorul federal sa indeplineasca formalitatile necesare de obtinere a vizei si a biletelor de avion. Antrenorul federal care va face deplasarea cu sportivii a raspuns pozitiv solicitarilor si a fost pus de asemenea si la dispozitia sportivei Radu Ingrid fara costuri suplimentare din partea acesteia sau a oricarui alt sportiv, a obtinut toate actele necesare deplasarii si si-a exprimat in scris sprijinul pentru sportiva Radu Ingrid, chiar daca solicitarea a venit extrem de tarziu si chiar daca i se adusese la cunostinta faptul ca Federatia Romana de Tenis nu sprijina sportivii din calificari.

De asemenea, am dori sa reamintim membrilor FRT, ca domnul Stanescu, antrenorul sportivei Radu Ingrid, care a facut  seria de afirmatii false incluse in stirile difuzate si care conduc la denigrarea imaginii Federatiei Romane de Tenis, ar trebui sa poata aprecia situatia financiara a FRT suficient de bine, avand in vedere ca dansul a fost Presedintele Comisiei de Cenzori a FRT pana in anul 2008.

Comisia de Disciplina va analiza atitudinea domnului Stanescu fata de FRT (denigrarea imaginii FRT si a Agentiei Nationale pentru Sport si Tineret prin afirmatii false) si va hotari daca faptele dansului constituie obiectul unei sanctiuni a acestuia, dansul fiind totodata si reprezentant al unui club afiliat Federatiei Romane de Tenis.

In aceste conditii FRT considera ca a facut eforturile de rigoare de a trimite cei mai buni juniori ai tarii la un asemenea turneu international, sprijinind financiar pe cei indreptatiti, in baza criteriilor de nominalizare.

De asemenea, a pus la dispozitia sportivilor un antrenor federal care si-a oferit sprijinul peste obligatiile de serviciu si caruia ii sunt platite toate cheltuielile pe durata intregii deplasari.

Presedinte Federatia Romana de Tenis
Ruxandra Dragomir