Podiumul la europene cucerit de juniorii romani

Arhiva FRT

Bilantul sportivilor nostri: doua titluri si o finala la CE sub 14 ani din Cehia, o semifinala la turneul sub 16 ani de la Moscova.

Campionatele Europene au adus tarii noastre rezultate remarcabile. In Cehia, la competitiile sub 14 ani, juniorii romani au obtinut doua titluri (la simplu si dublu baieti) si au evoluat si intr-o a treia finala (in proba pe echipe a fetelor). La Europenele U16 de la Moscova, acestia au jucat o semifinala (la dublu fete). La CE U18 din Elvetia, cele mai bune rezultate pentru noi au venit in proba de simplu fete si in cea de dublu baieti, acolo unde sportivii romani au jucat optimi de finala.


Foto: Bogdan Borza si Nicolae Frunza

Bogdan Borza si Nicolae Frunza sunt, fara indoiala, cei mai in forma juniori la categoria sub 14 ani. Acest fapt e certificat nu doar de clasamentul Tennis Europe (cei doi ocupa primele doua locuri), ci si de victoriile de la Europenele de la Pilzen (Cehia), unde Borza a castigat la simplu (dupa o finala impotriva compatriotului sau) si la dublu, in echipa cu acelasi Frunza.


Foto: Bogdan Borza

Despre turneul extraordinar pe care l-a facut, dar si despre planurile de viitor, Bogdan ne-a declarat: “Imi propusesem sa castig macar la simplu. Sunt cu atat mai fericit ca am reusit sa triumf si la dublu. Cred ca cel mai greu meci pe care l-am avut a fost in optimi (impotriva croatului Karlo Lozic). Am avut 5-0 in primul set si totusi l-am pierdut. Dupa aceea, in al doilea a trebuit sa revin de la 0-4… Acum ma gandesc la Mondialele de saptamana viitoare. Vreau sa le castig!”


Foto: Nicolae Frunza

Referitor la finala 100% romaneasca, impotriva lui Borza, Nicolae Frunza ne-a spus: “Bogdan a meritat victoria. A jucat mult mai bine ca mine. Oricum, desi am pierdut, sunt multumit. Ma simt in cea mai buna forma si sper s-o tin tot asa”.

Nu doar baietii au impresionat la Europenele din Cehia. In proba de dublu fete, perechea Raluca Ciufrila/Jaqueline-Adina Cristian a ajuns pana in finala, dupa ce in penultimul act a trecut de favoritele principale, cehoaicele Miriam Kolodziejova si Vendula Zovincova. Totusi, n-a fost sa fie titlu pentru romance, ele pierzand meciul pentru trofeu in fata elvetiencelor Belinda Bencic si Chiara Grimm.


Foto: Cristian Jaqueline si Raluca Ciufrila

Iata ce am aflat de la una dintre protagonistele finalei, Jaqueline Cristian: “A fost un meci ciudat. In primul set nu ne-am pierdut deloc serviciul si am castigat cu 6-4. Dupa aceea, adversarele au cerut o pauza de vestiar. Cand s-a reluat jocul, noua nu ne mai iesea nimic, iar lor le iesea totul. Chiar nu-mi explic ce s-a intamplat”.


Foto: Cristian Ene si Ioana Rosca

La turneul final U16 de la Moscova, Cristina Ene si Ioana Rosca au jucat in semifinalele de dublu, insa au fost invinse cu 2-6, 6-2, 11-13 de catre jucatoarele estoniene Anett Kontaveit si Tatjana Vorobjova. “Au jucat mai bine in momentele importante. Practic, dupa cum o arata si scorul, meciul s-a decis la doua puncte”, ne-a spus Cristina Ene.

Europenele pentru juniorii sub 18 ani, desfasurate in Elvetia, nu le-au adus sportivilor nostri decat optimi de finala, faza in care s-a oprit Elena Cadar (invinsa de Julia Kimmelmann, din Germania) si echipa Teodor Marin/Vasile Ghilea, care a pierdut in fata perechii spaniole Roberto Carballes-Baena/Ricardo Ojeda-Lara.