Andreea Mitu - de la decizia de a renunța la tenis, la câștigul a 5 trofee într-o singură vară

06.10.2014

A câștigat 6 trofee din 7 finale jucate anul acesta și a ajuns pe pozițai 136 WTA - cea mai bună din cariera sa. Andreea Mitu se pregătește zilele acestea la Centrul Național de Tenis din București pentru alte turnee din acest sezon. Vrea să prindă un loc pe tabloul de la Australian Open.

Dar pe cele câteva luni de glorie, pentru care o felicită toată lumea, stă prima jumătate de an care este despre accidentări, recuperări, sacrificii, incertitudine, renunțare și asumare.

"Am început anul 2014 foarte prost: o tendinită la umăr care m-a ținut departe de forma mea maximă aproape 7 luni, din decembrie până prin iunie. Nu prea jucam și eram destul de demoralizată. Decăzusem pe lângă fizic și psihic, dar și financiar. Intrasem într-un colaps. De aceea, în luna mai, înainte de turneul de Grand Slam de la Paris, am zis că termin anul și gata cu tenisul. Chiar nu mergea nimic. Nu știu ce era cu mine, nu știu ce se întâmplase. Și la Paris am jucat prost. Am jucat cu Tamira Paszek și am pierdut. Imediat după Roland Garros, am jucat un turneu de 25.000 în Germania. Am pierdut primul meci în mai puțin de 50 de minute. Mi-am făcut bagajele și am plecat acasă deși mai aveam de jucat dublu. Așa am simțit: că nu mai vreau să stau și trebuie să vin acasă. Și am venit acasă. Nu am mai făcut niciun antrenament. Nimic. Eram supărată, demoralizată și era fix înainte de săptămâna de calificări de la Wimbledon. Am zis "Gata! Mi-a ajuns! După anul acesta mă las de tenis!"", povestește Andreea.

Pentru a mai câștiga niște bani, a semnat la începutul anului un contract pentru a "juca echipe" în Elveția și Germania. Tot cu gândul să se mențină pe linia de plutire din punct de vedere financiar a mers și la Wimbledon.

"În weekend am jucat echipe în Germania și apoi, luni, am zburat către Londra. Marți, au început calificările. Am zis să merg deoarece nu sunt taxe de primul tur, îmi iau bănuții și mă întorc. Mi-am propus să joc de plăcere, fiind ultimul meu Wimbledon. A fost totul foarte din scurt că nici nu am avut timp să pregătesc meciul. Am luat cazare doar pentru două zile, eram relaxată, mă bucuram de meci, de atmosferă, de fiecare minge. Așa am trecut de primul meci victorioasă. În turul 2, mi-am luat bagajele la club că eram sigură că pierd. Știam că am avion seara și vin acasă. Am câștigat de la 3-0 în decisiv și mi-am zis: "Stai așa! Ce se întâmplă?" E cel mai bun rezultat al meu într-un Grand Slam, turul 3 de calificări. Mi-am căutat cazare, deși era cam totul plin, iar în perioada aceea e și scump. Am găsit până la urmă și ce să vezi?! A doua zi m-am calificat pe tabloul principal. Mă gândeam: "ce se întâmplă cu mine?" Am venit aici doar să-mi iau banii pe primul tur de calificări, fiind sigură că pierd, și acum sunt pe tabloul principal la Wimbledon... ", povestește Andreea aproape dintr-o suflare.

 

Acest moment a fost scânteia care a aprins din nou flacăra încrederii în sine. De atunci, lucrurile s-au schimbat radical. A pierdut doar 5 partide și a adunat 5 trofee din 6 finale de 25.000 de dolari: Denain (Franța), Darmstadt (Germania), Mamaia (România), Sofia (Bulgaria) și Podgorica (Muntenegru), iar la Dobrich (Bulgaria) a ajuns în finală.

Cei care au ajutat-o să se ridice au fost familia, Cristi Onilă care a mers turneu de turneu împreună cu ea, preparatorul fizic Ionuț Gavrilă, dar și Gabriel Poloni, care a crezut în șansa ei. "Vreau să le mulțumesc tuturor pentru ajutor, dar și antrenorului Daniel Dobre și echipei de la Pescariu Sport & SPA cu care am avut o colaborare frumoasă", adaugă jucătoarea română.


Podgorica, o glumă transformată în realitate
Fiecare trofeu câștigat anul acesta are doza lui de muncă, însă ultimul are o poveste aparte. O glumă din cauza bagajului întârziat s-a transformat într-o ambiție inconștientă. "Venisem duminică din Bulgaria unde făcusem finală acolo și luni dimineață, la ora 6.00, am zburat spre Muntenegru. Atât de obosită eram, încât mi-am spus că pun totul în bagaj, termobag-ul cu rachete, adidașii. Tot! Făceam escală la Istanbul vreo 6 ore și am zis să nu mai stau cu termobag-ul în spate atâta timp. Am ajuns în Muntenegru, însă nu și bagajele mele. Iar marți aveam primul tur. Și pentru că nu aveam cu ce să mă antrenez, am plecat împreună cu prietenul meu să ne plimbăm prin oraș. Din glumă în glumă, chiar mi s-a spus: "Ce tare ar fi să câștigi turneul ăsta. Așa, fără bagaje și echipament". Bagajul mi-a ajuns marți, cu două ore înainte de începerea primului meci. Am câștigat primul tur, deși nu mă antrenasem deloc acolo, și apoi am câștigat și turneul", continuă Andreea.

Cu rezultatele adunate în ultima jumătate de an, Andreea Mitu are acum un alt obiectiv: să se califice pe tabloul de la Australian Open. Ca să fie sigură că va fi pe lista participantelor, jucătoarea noastră mai are de strâns câteva puncte și de sărit în clasament până aproape de locul 100 WTA. De aceea, ea va participa în următoarea perioadă la două turnee din Franța și Egipt, fiecare de 25.000 de dolari, iar dacă va mai fi nevoie, și la cel din Dubai, de 75.000 de dolari , și Polonia, de 25.000 de dolari.

"Mai am puțin până în top 100, dar abia acum începe greul", spune Andreea. Dar, de data asta, gândurile de a renunța sunt departe de ea. Ba chiar mai mult: și-a făcut calcule, și-a schimbat colaborarea în ceea ce privește antrenorul (acum lucrează cu Andrei Mlendea) și până pe 3 decembrie, când se închid listele, trebuie să fie printre cele 112 jucătoare nominalizate. Acesta este deocamdată visul ei pentru care muncește în fiecare zi. Și pentru a nu uita asta, cover-ul paginii ei de facebook ține să o întrebe ori de câte ori o deschide: "Ce ai făcut, astăzi, pentru visul tău?"