Românul Yannick Alexandrescu, finală cu ghinion la ”Lemon Bowl” din Italia

09.01.2017

Considerat a fi una dintre cele mai importante competiţii de tenis pentru juniori la nivel internaţional, turneul de tenis "Lemon Bowl şi-a desemnat laureaţii din 2017, pe terenurile bazei sportive New Penta 2000 din capitala Italiei. De-a lungul celor peste 3 decenii de existeță, printre câştigătorii de la Lemon Bowl s-au numărat nume mari ale tenisului mondial precum Ivan Ljubicic, Mario Ancic,Jelena Jankovic, Anastasia Miskyna sau Anna Kurnikova.

Numărul participanţilor înscrişi la toate cele 4 categorii de vârstă U8, U10, U12 şi U14 a fost unul impresionant, cu peste 1200 de jucători reprezentând patru continente, turneul având progranate sesiuni de precalificări și apoi de calificări, Printre fericiţii calificaţi înscrişi direct pe tabloul final s-a numărat şi foarte tânărul jucător român Yannick Alexandrescu (numărul 1 naţional la categoria U 10) cel care, la numai 8 ani, a fost şi cel mai tânăr participant la categoria U10. Parcursul acestuia a fost unul absolut impresionant şi unanim apreciat, Yannick reuşind să ajungă în finală în urmă a 4 victorii : 6-1, 6-1 cu Giorgio Carcani, 6-2, 6-2 cu Vasami Jacopo, 6-3, 6-2 cu Alati Gabriele, şi 7-5, 6-2 cu De Marchi Andrea, campionul Lemon Bowl din 2015.
În urma acestor rezultate presa italiană - La Gazzettta dello Sport, La Stampa , La Republica , Tennis Magazine , Corriere dello Sport sau site-ul Federaţiei Italiene de Tenis, şi-au manifestat simpatia şi admiraţia faţă de tânărul nostru jucător asemuit datorită jocului sau foarte variat de către cronicarii italieni cu diverşii aşi ai sportului alb precum Dolgopolov, Federer sau Nadal unii dintre ziarişti asemuindu-l pe Yannick cu Ilie Năstase.
Din păcate în ziua finalei condiţiile meteo s-au dovedit foarte vitrege, temperatura la ora meciului fiind de 0 grade Celsius, cu rafale de vânt de peste 40km/h. Mai mult, organizatorii au presărat pe teren un strat de sare grunjoasă pentru că acesta să nu îngheţe, condiții total necunoscute pentru Yannick, incomodat în mod evident. Nici racheta lui Yannick nu a fost cea obişnuită de 26 de inch, regulamentul turneului specificând că pentru jucătorii sub 9 ani rachetă trebuie să măsoare maximum 25 de inch. Chiar şi aşa, acesta a reuşit să preia conducerea cu 2-1 în primul set având şi două mingi pentru 3-1 dar, din păcate, dată fiind aderenţa foarte scăzută a terenului foarte scăzută românul a alunecat, suferind o luxaţie a gleznei piciorului drept, Yannick jucând până la final într-un singur picior.


În aceste condiții victoria i-a revenit, scor 6-3, 6-3, adversarului său, Yannick Ngantcha, un italian de origine cameruneză şi spaniolă , un jucător care se antrenează tot anul pe terenurile pe care s-a desfăşurat competiţia, obişnuit, evident, cu sarea grunjoasă.