13.10.2017
Până în acest moment nu există o metodologie, dar imediat ce aceasta va devein disponibilă, Federația Română de Tenis se va implica și va ajuta cluburile de tenis afiliate în elaborarea de proiecte de finanțare, va implementa la nivel national proceduri și metodologii de lucru și va participa alături de cluburile afiliate în activități de lobby la nivelul autorităților locale, Primării și Consilii Județene.
Avantajele Ordonanței de Urgență Nr. 38/2017 pentru sportul românesc vor fi, cu siguranță, foarte benefice, așa cum și-a și propus Guvernul, foarte evident și din motivarea ANAF cu privire la această OUG: "Actualul cadru legislativ prevăzut de Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, era de natură să blocheze raporturile juridice dintre sportivii de performanţă, structurile sportive şi administraţia publică locală, situaţie care putea conduce la îngheţarea anului competiţional sportiv 2017 - 2018 prin lipsa de finanţare a activităţii sportive de către administraţia publică locală, motivat de faptul că dispoziţiile legale prevăzute de Legea nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, conţin norme legale care intră în contradicţie cu Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, în
contextul în care activitatea structurilor sportive pe plan local nu se poate desfăşura pe fondul unei
finanţări minime.
Structurile sportive de drept public organizate că servicii în cadrul administraţiei publice locale nu puteau încheia raporturi juridice specifice activităţii sportive cu sportivii de performanţă în condiţiile actuale reglementate de Legea nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, motivat de faptul că actualul cadru legislativ conducea la confuzii şi interpretări diferite din partea organelor de control şi exista riscul real al blocării activităţii sportive de performanţă cu efecte negative imediate atât în plan sportiv, cât şi social.
Astfel, organele de control au constatat o lipsa profundă de coerență între dispoziţiile legale prevăzute de Legea nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, pe de o parte, şi dispoziţiile din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, pe de altă parte, situaţie care a condus la emiterea unor decizii de imputare a sumelor alocate desfăşurării activităţii sportive, organizate la nivel de administraţie publică locală, context în care, la rândul sau, această se află în situaţia de a nu mai finanţa activitatea sportivă în lipsa unui cadru legal coerent.
Având în vedere situaţia creată, era evident că doar o intervenţie de urgenţă asupra cadrului legislativ de ordin primar mai putea asigura condiţiile unei minime finanţări a activităţii sportive organizate la nivelul administraţiei publice locale, și astfel se impune şi introducerea unui contract de activitate sportivă care se va încheia între sportivul de performanţă şi o structura sportivă, prin care se vor stipula valoarea drepturilor băneşti aferente contraprestatiei depuse de sportiv, modalităţile şi termenele de plata, precum şi alte drepturi şi obligaţii reciproce ale părţilor contractante.
În contextul în care anul bugetar nu coincide cu anul sportiv competiţional era necesară intervenţia de urgenţă asupra Legii nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, pentru a asigura un cadrul legal coerent necesar fundamentării bugetului administraţiei publice centrale şi locale pe anul viitor, condiţie în care prezentul act normativ reprezintă o intervenţie de îndată în sprijinul activităţilor şi structurilor sportive pe plan naţional şi local ce nu suportă amânare şi de a cărei aprobare depinde fundamentarea bugetului pe anul viitor atât la nivelul
administraţiei publice centrale, cât şi locale".