Andrei Mlendea și Alexandru Cojocaru, noi antrenori federali în cadrul FRT

15.11.2018

Federația Română de Tenis anunță cooptarea antrenorilor Andrei Mlendea și Alexandru Cojocaru în cadrul Departamentului de Antrenori Federali, cei doi alăturându-se, astfel, lui Alexandru Dedu, antrenor federal de peste un an.

ANDREI MLENDEA

Este unul dintre cei mai valoroși tineri antrenori de tenis din România, recunoscut pentru colaborările sale cu câteva nume mari din tenisul mondial.

Andrei s-a născut in Oradea, în 3 august 1984, a absolvit Universitatea George Baritiu din Brașov și, din 2010, a debutat în forță în antrenorat.

Multiplu campion național de juniori și seniori, campion la simplu și la dublu la Campionatele Europene de Est la juniori, câștigător de turnee ITF Futures și ajuns foarte aproape de Top 400 ATP, Andrei Mlendea a început cu copii și juniori, pentru ca în 2012 să antreneze în Circuitul WTA, prima lui sportivă fiind Irina Begu.

Din martie 2013 până în luna noiembrie a aceluiasi an a antrenat-o pe Simona Halep, perioadă în care mare noastră campioană a caștigat 4 turnee WTA și a urcat peste 50 de locuri în clasamentul WTA, până pe 16.

După Simona Halep a urmat o colaborare de 5 luni cu un fost nr. 1 mondial, sârboaica Jelena Jankovic, iar în 2014 Andrei a lucrat pentru 7 luni cu Marius Copil și, pe final de sezon, cu Andreea Mitu.

În sezonul 2015 Andrei a lucrat mai mult cu Cristina Dinu și câțiva juniori români, pentru ca din februarie 2016 să reia colaborarea cu Marius Copil, până în august 2018, perioadă în care Marius a urcat de pe 235 pe locul 73 și a avut cel mai bun rezultat de până atunci, finala în turneul ATP de la Sofia.

În prezent, Andrei Mlendea este și antrenorul Anei Bogdan.

ALEXANDRU COJOCARU

Deși face parte din tânăra generație de antrenori români, Costin-Alexandru Cojocaru a dobândit, deja, la nici 32 de ani ai săi (s-a născut la 3 decembrie 1986) o experiență importantă și a acumulat un puternic bagaj de cunoștințe în domeniu, fiind unul dintre antrenorii implicați și motivați, devotat sportului alb. În ultimii ani acesta a avut o implicare consistentă în pregătirea și coordonarea loturilor naționale feminine de junioare, fiind un colaborator constant al Federației Române de Tenis, împreună cu care a obținut rezultate remarcabile la turneele de obiectiv - Campionate Europene, Campionate Naționale, FOTE sau în competiții internaționale ITF Juniors etc. Nu în ultimul rând, calitățile sale de antrenor au fost confirmate și de evoluția jucătoarei Andreea Prisacariu, multiplă campioană națională de juniori, sportivă pe care o pregătește de peste 6 ani. 

Printre cele mai importante realizări ale lui Alex Cojocaru se numără:

• Coordonarea activității Lotului Național Feminin U18 - proiectul COSR-FRT - la competițiile ITF Juniors (turneele de obiectiv GA și G1 din Mexic - Abierto Juvenil și Yucatan; USA - Orange Bowl și Eddie Herr; Croația - Vrsar; Italia - Bonfiglio și Santa Croce; Germania - Offenbach și Berlin; Franța - Beaulieu sur Mer și Roland Garros; Marea Britanie - Roehampton și Wimbledon; Campionatele Europene de Juniori - Klosters, Elveția; Campionatele Europene SUMMER CUPS - Arad, România, Valladolid, Spania, Granville, Franța).
Rezultate: semifinale și sferturi Mexic-Abierto și SUA-Eddie Herr; campioane de dublu și sferturi Vrsar, Croația; vicecampioane europene de dublu-Loc II, Medalie de argint, Campionatele Europene de Juniori, Klosters, Elveția; sferturi/optimi simplu/dublu- Italia - Bonfiglio și Santa Croce; Germania - Offenbach și Berlin; Franța - Beaulieu sur Mer.
• Coordonarea activității Lotului Național Feminin U15 la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) - Tbilisi, Georgia.
Rezultate: Vicecampioane olimpice de dublu, Loc II - Medalie de argint, Loc. III simplu - Medalie de bronz.