Echipa de Fed Cup a României a ajuns la Ostrava. Simona Halep: "Sunt încrezătoare că pot face treabă bună şi pot câştiga meciurile. Am încredere că toate vom juca bine"

04.02.2019

Echipa de Fed Cup a României a ajuns la Ostrava, unde o așteaptă un meci de o mare importanță, cu Cehia, în primul tur al Grupei Mondiale a Fed Cup by BNP Paribas.

Simona Halep, Mihaela Buzărnescu și Ana Bogdan, căpitanul-nejucător Florin Segărceanu, antrenoarea Alina Cercel-Tecșor, dar și celelalte persoane din delegația oficială, se pregătesc pentru întâlnirea cu deținătoarea trofeului, echipa care a câștigat Fed Cup de șase ori în ultimii opt ani, întâlnirea fiind programată pe ”Ostravar Arena”, din Ostrava, sală în care s-a jucat, în week-end, întâlnirea de Cupa davis dintre Cehia și Olanda.
"Echipa noastră întotdeauna a fost puternică şi am avut şanse mari de a câştiga orice meci, dar atunci, în 2016, a fost vorba şi de experienţă. Acum suntem mai mature şi avem o şansă în plus. Dar nimic nu e imposibil. Mergem cu mintea deschisă şi cu încredere. Putem spune că este o şansă în plus că Petra (n.r. - Petra Kvitova) nu este, dar, după cum bine ştim toţi, meciul este foarte greu. E cel mai greu meci, am jucat acum trei ani contra lor şi am pierdut. Cehia a câştigat 5 trofee din 6, iar asta înseamnă mult. În ultimii ani suntem 6 fete în prima sută în clasament. Iar asta înseamnă mult pentru România. Toate suntem destul de în formă, zic eu. M-am antrenat foarte bine în perioada asta şi sunt încrezătoare că pot face treabă bună şi pot câştiga meciurile. În Fed Cup totul este diferit şi niciodată nu ştii ce se va întâmpla. Dar am încredere că toate vom juca bine", a spus Simona Halep la plecarea din România, apreciind că "pe toată lumea dezavantajează un meci în deplasare. Dar şi ele au jucat la noi acum trei ani. Acum e rândul nostru să jucăm la ele acasă. Ştim că publicul lor este foarte numeros şi gălăgios, în sensul pozitiv. Însă nu putem schimba nimic. Trebuie să ne acomodăm la ceea ce avem".

Pentru Mihaela Buzărnescu, din nou în echipa de Fed Cup a României, meciul cu Cehia este un moment important din cariera ei: "Faptul că Petra Kvitova nu vine este un avantaj pentru noi, numai că trebuie să ne gândim doar la echipa noastră şi la jocul nostru, nu la adversare. E o partidă grea împotriva unor jucătoare foarte experimentate. Chiar şi la dublu sunt câştigătoare de Grand Slam-uri. În acelaşi timp pot spune că noi suntem într-o formă bună, formăm mereu o echipă. De asemenea, ne adaptăm repede chiar dacă jucăm destul de rar ca şi echipă. Le felicit pe Irina şi Monica (n.r. - Irina Begu şi Monica Niculescu) pentru rezultatul din Thailanda. Cu siguranţă vor veni foarte încrezătoare de acolo. Cine ştie, poate vor juca la dublu. Ele au jucat mereu bine împreună, iar ăsta poate să fie un plus pentru noi. Pentru adversare suprafaţa va fi una care le avantajează, dar eu mă bucur că mă simt bine pe hard. Sper că voi juca la un nivel ridicat. Voi vedea mâine exact cum e suprafaţa de la Ostrava. Ştiu cum e publicul din Cehia. Am jucat anul trecut finala de la Praga contra Petrei. A fost arhiplină arena atunci, dar spectatorii au fost fair-play faţă de mine. Aşa că eu sunt obişnuită. Ne vom adapta. Şi la Cluj când am jucat toată sala a fost de partea noastră. Trebuie să ştim să gestionăm situaţiile astea".

Și pentru Ana Bogdan meciul acesta este ca o întâlnire de 5 stele: "E cu siguranţă un avantaj pentru noi faptul că lipseşte Kvitova. Avem jucătoare foarte bune, aşa că mă aştept la un rezultat pozitiv pentru noi. Va conta enorm fiecare lucru pe care îl vom face înaceastă săptămână. Fiecare antrenament, fiecare vorbă spusă va fi importantă. Toţi plecăm pozitivi pentru că toţi ne dorim victoria. Este o întâlnire de 5 stele cu Cehia. Toate fetele care vor juca acolo sunt clar la cel mai înalt nivel. Ne aşteptăm la nişte meciuri dificile şi echilibrate. Eu aştept cu nerăbdare confruntarea. Diferenţa se poate face la experienţă şi la capacitatea noastră de a ne mobiliza. În plus, trebuie să fii foarte puternic în astfel de momente pentru că vom juca la ei acasă".

Florin Segărceanu, căpitanul-nejucător al echipei noastre, așteaptă cu mare încredere disputa cu Cehia: "Contează că jucăm în deplasare. Se ştie că într-un meci de Fed Cup contează foarte mult publicul. Deci, probabil acesta va fi un atu pentru Cehia. Nu ştiu cum e suprafaţa. Atunci când joci acasă ai posibilitatea să faci mici ajustări, adică să fie suprafaţa mai lentă sau să sară mingea mai sus. Depinde cum o comanzi. Deci acest lucru va fi pentru noi o chestiune de adaptare. Dar uneori e mai bine să pleci cu şansa a doua, nu ai atâta presiune. Uneori e mai bine să joci în deplasare. Poate pentru ele, fiind cea mai titrată echipă din ultimii zece ani, va fi mai stresant. Am văzut că Petra Kvitova nu face parte din lotul Cehiei. Sigur, este puţin mai uşor din punctul nostru de vedere pentru că Petra este cea mai în formă jucătoare din acest sezon, cu un turneu câştigat şi o finală de Grand Slam. Însă misiunea noastră rămâne aceeaşi. Ca să câştigăm acest meci trebuia să o învingem şi pe Kvitova sau oricine altcineva. Avem nevoie de 3 puncte. Cum le facem, nu ştim. Calculul hârtiei în acest moment arată că stăm bine în clasament. Deci din punctul ăsta de vedere partida este echilibrată. Mă bucur că toate fetele sunt bine şi că nu au probleme din punct de vedere fizic. Sper să ne adaptăm acolo şi să fie totul în regulă. Trebuie să fim pregătiţi până la ultimul meci. E bine că avem 5 jucătoare în echipă. Avem mai multe variante de dublu şi chiar şi de simplu. E greu de spus care ar fi atuul nostru... Aş spune faptul că noi formăm o echipă omogenă şi unită. Fetele se înţeleg foarte bine. Mă bucur pentru rezultatul Irinei Begu şi Monicăi Niculescu din Thailanda. Ceea ce este bine pentru noi e că avem mai multe variante de dublu. În afară de ele şi Mihaela Buzărnescu este o bună jucătoare de dublu, aşa că stăm bine la acest capitol".

Alina Cercel-Tecşor, antrenorul echipei României, cea care este de mulți ani alături de actuala generație de jucătoare, abia așteaptă meciul din Cehia: "În Fed Cup numerele din clasamentul mondial sunt relative pe listă. Cehia este o echipă puternică. E adevărat, e un câştig pentru noi că nu va juca Petra Kvitova, dar asta nu înseamnă că scade valoarea echipei. Nu trebuie să subestimăm Cehia. E important să tratăm ca atare întâlnirea. Este un prim tur al Grupei Mondiale, un tur greu pentru noi în care vom avea însă şansele noastre. Mergem în Cehia cu o echipă în formă, cu o echipă sănătoasă, iar asta e cel mai important. Şi noi am pierdut acasă cu Cehia şi nu am considerat un avantaj sau un dezavantaj. Noi o să încercăm să nu ne concentrăm prea mult pe publicul de acolo şi să ne facem treaba pe teren. Sper să ne adaptăm repede cu suprafaţa şi să fie totul bine".