STATUTUL DEPARTAMENTULUI PROGRAME DE EXCELENȚĂ
 
ART.1 Functionarea si Scopul

Departamentul are caracter permanent si sprijină in mod activ activitatea FRT având următoare atributii :
- Cresterea excelentei sportivilor
- Coachingul jucătorilor
- Coachingul parental
- Crearea de evenimente , programe si proiecte nationale si internationale

Departamentul Programe de Excelenta raspunde unei nevoi validate de cluburile teritoriale si îsi propune :
- Crearea unor programe de dezvoltare pentru jucatori (copii, juniori, seniori) iar pentru părinti programe de mentoring
- Promovarea imaginii tenisului precum si constientizarea necesitatii de a promova miscarea, activitătile fizice, in viata de zi cu zi a cetătenilor, atat a copiilor cat si a adultilor .
- Colaboreaza cu Departamente similare aflate in subordinea Ministerului Tineretului si Sportului, al Institutului National de Cercetare pentru Sport, al Federatiilor Nationale aflate in subordinea Ministerului Tineretului si Sportului, al altor organizatii si institutii ale caror programe sunt incluse programele aprobate pentru finantare de catre Comisia Europeana.
- Departamentul Programe de Excelenta isi propune sa isi desfasoare activitatea pe patru axe prioritare:
- Dezvoltare ;
- Cercetare ;
- Performanta ;
- Inalta Performanta .
- Elaborează împreuna cu colectivul de antrenori , pe baza propunerilor si solicitărilor venite din partea cluburilor teme de cercetare, workshopuri.
- Elaborează împreuna cu ITF si TE programe de implementare moderne , ce tin cont de cele mai noi tendinte din tenisul international.
- Sprijină Asociatiile Judetene de Tenis si Cluburile din judete in organizarea de evenimente precum workshopuri , asistenta pentru prezentarea de proiecte, etc. - Analizează proiecte si informează Comitetul Director despre importanta si relevant acestora , atunci când este cazul.
- Tine legătura cu cluburile si asociatiile judetene in vederea cunoasterii eventualelor sugestii si propuneri venite din aceasta parte.
- Posteaza pe site-ul FRT informatii relevante asupra activitătii desfăsurate, a proiectelor bine primite de beneficiari, a proiectelor de viitor, poate face recomandări in acest sens. - Anual prezintă informări asupra activitătii desfăsurate, Comitetului Director. - Colaborează in vederea realizarii obiectivelor mai sus mentionate cu celelalte comisii centrale.
- Se autofinanteaza prin activitati specifice conform legislatiei in vigoare, precum workshopuri, taxe de participare, donatii, subventii, sponsorizari, etc.
- Desemneaza ori recomanda specialisti ce urmeaza a asigura activitati ce tin de pregatirea fizica, pregatirea mentala / psihologica, asistenta medicala in Centrul National de Tenis.
- Se subordoneaza direct Presedintelui Federatiei Romane de Tenis,
- Colaboreaza cu toate comisiile FRT ( antrenori, competitii, disciplina , etc ).

Tinând cont de axele de prioritate ale Programelor Uniunii Europene din perioada 2000 - 2020, axe prioritare in cadrul cărora ne încadram pentru finantare pe bani europeni, aceste programe vor fi initiate in cadrul Departamentului "Programe de Excelenta"

Totodata, Departamentul Programe de Excelenta poate oferi know-how , consultanta de specialitate si altor federatii sportive ori cluburi afiliate la FRT. Curentul international, european si transatlantic , prevede implementarea noilor programe inovatoare, a Neurostiintelor si Psihologiei Dezvoltării in cea ce înseamnă Sport si Stiinte Sportive. Studii recente arată rolul major al Psihologiei Sportului, a programelor de Parenting, a conceptului de Dezvoltare Personală a jucătorului, a conceptului de Înalta Performanta.

ART 2 Componenta

Departamentul Programe de Excelenta se compune din urmatorii membrii:

- Dl. Dumitru Bucur care indeplineste functia de Legal Entity Appointed Representative (LEAR)
- D-na. Alina Cercel Tecsor – coordonator sportiv CNT
- D-na. Mirela Horumbă – psiholog cu expertiza in educatie parentala si dezvoltare personala.

ART 3 Convocare

Departamentul Programe de Excelenta se convoacă de catre Presedintele FRT ori de câte ori este nevoie.