ISTORIC
 
"Cupa Davis" este competitia anuala pe echipe, din tenisul mondial masculin. In 1900, Dwight F. Davis, student la Universitatea Harvard, a organizat un meci intre echipa de tenis a acestei institutii de invatamant si o echipa din Anglia. El a gandit un format in care, timp de trei zile, se disputa cinci meciuri: doua de simplu, in prima zi, unul de dublu, a doua zi, si inca doua de simplu, in ultima zi, format care se pastreaza neschimbat si astazi.

Davis a achizitionat un trofeu si a stabilit ca primul eveniment de acest gen sa aiba loc in Longwood Club din Brookline, Massachusetts. Echipa sa a invins atunci, el insusi castigand un meci de simplu si facand parte din echipa victorioasa la dublu. In 1901, evenimentul nu s-a tinut, dar un an mai tarziu americanii i-au invins din nou pe britanici, dupa ce au fost condusi cu 2-0. In urmatorii ani, echipe din Franta, Belgia, Austria, Australia si Noua Zeelanda au aderat la aceasta competitie, devenita astfel una cu larga reprezentare internationala.

Dupa moartea initiatorului, in 1945, trofeul a fost redenumit, in memoria sa, “Cupa Davis”.


Cateva date statistice interesante:

- SUA a castigat trofeul de cele mai multe ori (32) si detine recordul de invincibilitate, castigand 17 intalniri consecutive, intre 1968 si 1973.

- In 2004, s-a inregistrat un record de participare: 137 de tari inscrise in competitie.

- Trofeul “Cupei Davis”, cunoscut si ca “Salatiera de argint”, cantareste aproximativ 10,5 kg si are o inaltime de circa 1 m.

Pe 19 iulie 1922, Romania juca primul meci in “Cupa Davis”, cu India, pierzand cu 0-5 la Eastbourne. Echipa noastra va obtine prima victorie in 1928, la Bucuresti, cu Belgia (5-0) si prima în deplasare în 1959, la Cairo, cu Egiptul (3-2).

Cele mai importante reusite pentru reprezentativa Romaniei sunt cele trei finale jucate:

1969, Cleveland: SUA – Romania: 5-0

1971, Charlotte: SUA – Romania: 3-2

1972, Bucuresti: Romania – SUA: 2-3.

In afara de noi, doar Argentina si India au disputat mai mult de o finala fara sa castige vreodata trofeul.